«Ти можеш ділитись любов’ю, але не можеш передавати ВІЛ»

 

  1. Що таке ВІЛ-інфекція?

 

Такі медичні терміни як ВІЛ та СНІД вже стали звичними для нас. Проте, що вони конкретно означають?

🔴 ВІЛ — це вірус імунодефіциту людини. Якщо дуже спрощено, то цей вірус атакує нашу імунну систему. Якщо його не лікувати, то це може призвести до СНІДу. 

🔴 СНІД — це синдром набутого імунодефіциту. Тоді імунна система людини настільки вражена, що навіть звичайна застуда може стати для нас смертельною.

На слові «лікування» у вас могли виникнути питання. Як так? Адже лікування від ВІЛ/СНІД не існує? Насправді це не зовсім так. 

ВІЛ можна контролювати завдяки регулярному прийому ліків — антиретровірусній терапії. Ще кількадесят років тому це було неможливим. А сьогодні лише одна таблетка на день може зменшити рівень вірусного навантаження до такого, що не визначається тестом, а отже — не передається.

Це означає, що якщо ви ретельно дотримуєтесь рекомендацій лікаря та регулярно приймаєте препарати,  ви не можете нікого інфікувати, навіть, якщо будете займатись сексом без презерватива або народжувати дітей. Непогано, правда?

Також антиретровірусна терапія, пригнічуючи розмноження ВІЛ, сприяє відновленню імунітету, якому було непереливки після зустрічі з вірусом. 

А це означає, що ви можете прожити довге та повноцінне життя. З появою антиретровірусної терапії зі смертельного захворювання ВІЛ перейшов у перелік хронічних, які можна взяти під контроль завдяки одній пігулці на день.  

Читайте більше про це на сайті: arv.phc.org.ua 

 

  1. Чому важливо часто тестуватися на ВІЛ?

Кому і як часто необхідно тестуватися на ВІЛ? 

Тестування на ВІЛ — це безпечна, швидка, конфіденційна та безоплатна процедура. Пройти її можна у сімейного лікаря, в мобільних пунктах тестування, в центрах СНІДу чи в громадських організаціях або навіть замовити тест додому. 

Чому це важливо? Бо вірус імунодефіциту людина може отримати навіть через один незахищений сексуальний контакт. Станом на 1 листопада 2021 року в Україні близько 257 тисяч людей живуть з ВІЛ, і 30% із них не знають про свій діагноз.

І це проблема. Оскільки що раніше людина знатиме свій ВІЛ-статус, то більше безпечним буде її життя та життя її близьких.  Як часто необхідно тестуватись? Не рідше одного разу на рік. Якщо ви практикуєте ризиковану поведінку або є представником чи представницею ключових груп ризику, тестування необхідно проходити частіше: щонайменше за чотири тижні після ризикованої поведінки. 

  •  сексуальні партнери та партнерки ВІЛ-позитивних людей;
  •  люди, які вживають наркотичні речовини ін’єкційним способом;
  •  чоловіки, які мають сексуальні стосунки з чоловіками;
  •  люди, які надають сексуальні послуги за винагороду;
  •  сексуальні партнери та партнерки людей, які вживають наркотичні речовини ін’єкційним способом;
  •  люди, які перебувають у місцях позбавлення волі або нещодавно звільнені;
  •  трансґендерні люди.

Така частота обґрунтована тим, що через три місяці після інфікування, вірус розвивається і його кількість стає достатньою для виявлення швидким тестом.

Тестування на ВІЛ — це не «зайва пересторога» і не визнання того, що ви десь припустилися помилки. Тестування на ВІЛ — це нормальна частина піклування про себе та своїх близьких.

Якщо у вас позитивний результат тесту на антитіла до ВІЛ, вам запропонують безкоштовне та ефективне лікування, що дозволить продовжувати жити повноцінним життям. А якщо не захочете розкривати ваш ВІЛ-статус, про це ніхто не дізнається. 

Читайте більше про це на сайті: arv.phc.org.ua

  1. Що таке «принцип Н=Н» і чому про нього важливо знати

Зазвичай, люди сприймають діагноз ВІЛ як вирок. Багато хто й досі вважає, що з ним вони приречені, а для своїх близьких ще й небезпечні. 

Але це неправда ❗️

Завдяки сучасним підходам у лікуванні та новим препаратам, люди з ВІЛ можуть бути такими ж безпечними, як і люди, які не мають інфекційних хвороб.

Сучасна терапія дає можливість знизити рівень вірусу в організмі настільки, що його майже неможливо виявити навіть при спеціальному лабораторному обстеженні. Для цього протягом 4-6 місяців необхідно щодня приймати ліки, і продовжувати це робити після досягнення невизначуваного рівня вірусного навантаження.

Цей принцип має назву Н=Н або «не визначається значить не передається». Читайте більше про це на сайті: arv.phc.org.ua 

Якщо ви маєте ВІЛ та регулярно приймаєте антиретровірусну терапію (АРВ-терапію) і вірус не визначається тестами, то ви можете продовжувати насолоджуватись своїм життям! і робити все, що робили раніше, але вже без страху!  

Ви можете не боятися ходити на побачення.

Ви можете не боятися інфікувати близьку вам людину.

Ви можете не боятися займатися сексом.

Ви можете не боятися завагітніти і народити дитину.

Ви можете не боятися за власне здоров’я та життя.

Ви можете не боятися.

 

  1. Лікування ВІЛ існує

Якщо ви думаєте, що тут будуть новини про якесь нове досягнення людства, то ні!

Сьогодні ми розкажемо про терапію ВІЛ, яка стала стандартом лікування. Це антиретровірусна терапія (АРВ-терапія).

Завдяки антиретровірусній терапії, ВІЛ перестав бути «вироком» та «смертельною хворобою». А головне, що лікування вже стало доступним для всіх. Його закуповує держава та видає пацієнтам безоплатно і пожиттєво.

Тепер ВІЛ-інфекція — хронічне захворювання, яке піддається контролю, і з яким людина може прожити довге, насичене та якісне життя. 

Так, антиретровірусна терапія не є лікуванням ВІЛ в класичному розумінні цього слова. Головний принцип дії цієї терапії — знизити вірусне навантаження до невизначувального рівня. Мізерна наявність вірусу в крові робить вас абсолютно безпечним для близьких людей. 

Антиретровірусна терапія не дозволяє вірусу розмножуватися. Вона фактично виграє для імунної системи час, дає їй можливість відновитися для захисту від інфекцій у майбутньому. Попри те, що в організмі досі є вірус, імунна система нормально функціонує і щодня все більше готова до зіткнення із новими інфекціями.

Ви можете дожити до старості, народити здорових дітей та померти від того, що ваша яхта потрапила в шторм під час кругосвітньої подорожі, а ви були занадто старі, щоб втекти від акули 

Читайте більше про це на сайті: arv.phc.org.ua 

 

  1. Профілактика ВІЛ

Запобігання — краще за лікування. Фраза настільки знайома, що її можна навіть назвати банальною. Проте саме такий підхід рятує життя найбільш ефективно, хоч і найбільш непомітно. Наприклад, за даними CDC (Центр з контролю та профілактики захворювань США), щеплення від грипу у 2019-2020 запобігло 6300 смертям. 

Але іноді лікування і може бути профілактикою. Візьмемо для прикладу антиретровірусну терапію. Читайте більше про це на сайті: arv.phc.org.ua 

Лікування ВІЛ — це одночасно і профілактика. Важливим відкриттям на шляху до подолання ВІЛ-інфекції стала формула: Н=Н, або ж «не визначається значить не передається». 

Суть формули: якщо людина, яка живе з ВІЛ, отримує лікування і в неї у крові кількість вірусу знижується до мінімуму (так зване «невизначуване вірусне навантаження») — вона не може передати ВІЛ. А це і є профілактика ВІЛ!  

В Україні антиретровірусна терапія безоплатна та доступна. Чим раніше людина дізнається про свій статус та розпочне терапію, тим більше життів буде врятовано. 

 

  1. Індексне тестування

Станом на 1 листопада 2021 року в Україні близько 257 тисяч людей живуть з ВІЛ, і 30% із них не знають про свій діагноз.

Вчасне тестування на ВІЛ – рятує життя. Не лише людини, яка пройшла це тестування, вчасно виявила вірус та розпочала ефективне лікування. Але допоможе зберегти здоров’я та життя партнерів та дітей.

Підхід до тестування на ВІЛ має бути цілеспрямованим. Його ще називають «індексним тестуванням» або ж тестуванням партнерів людини, яка живе з ВІЛ. Індексне тестування пропонують тим, хто має тісний фізичний зв’язок з тим, хто вже має позитивний ВІЛ-статус. 

Наприклад:

🔹 статеві та ін’єкційні партнери (як теперішні, так і колишні) ВІЛ-інфікованих людей;

🔹 члени сім’ї (обов’язково всіх біологічних дітей віком від 18 місяців до 18 років, ВІЛ-статус яких невідомий).

Участь в індексному тестуванні абсолютно конфіденційна. Партнерам не повідомляють імена та ВІЛ-статус індексних пацієнтів. 

Індексного пацієнта не повідомляють про результати тесту на ВІЛ його партнера. Також послуги з тестування дітей та їхні результати не розголошуються іншим людям. 

Проявіть турботу про здоров’я найближчих людей. Запропонуйте своїм теперішнім та колишнім партнерам пройти тестування. Регулярно тестуйтесь на ВІЛ самі та будьте здорові.

Читайте більше про це на сайті: arv.phc.org.ua 

 

  1. Самотестування

Сьогодні протестуватись на ВІЛ стає все простіше. Чи знали ви, що існують оральні тести на ВІЛ? Їх можна замовити і пройти вдома чи навіть в офісі прямо під час обідньої перерви!

Замовити оральний тест можна за посиланням: https://prozdorovia.in.ua 

Такий тест працює зі слиною. Тобто вам не потрібно колоти собі палець, що може бути критичним для тих, кого лякають кров та голки. Результат можна дізнатись вже за 20 хвилин.

Як показують дослідження, єдиною перешкодою для проведення такого тесту є страх дізнатись правду про свій ВІЛ-статус. Цей страх тягнеться ще з тих часів, коли ВІЛ вважався вироком, проте це давно не так.

Наразі є ефективна антиретровірусна терапія, яка відновлює імунну систему та робить вірусне навантаження настільки мізерним, що ви можете не боятись передати вірус  партнеру.  Читайте більше про це на сайті: arv.phc.org.ua 

Отож тест на ВІЛ — це не тест на страшну правду. Це тест, який допоможе прожити довге та повноцінне життя  💕

 

Інформація з офіційної сторінки фейсбук Центру громадського здоров’я України