Експрес-дезінфекція – що, коли і як?

Експрес-дезінфекція – один з методів дезінфекції, який дозволяє у максимально короткий час – від 20 сек. до 15 хв. знищити  мікроорганізми на поверхнях. Цей метод став надзвичайно актуальним в умовах карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19) та  може  застосовуватися  на  різних об’єктах: на медичних   – заклади охорони здоров’я, карети швидкої допомоги, пункти вакцинації, пункти забору біоматеріалу; у місцях масового перебування людей – заклади громадського харчування, аеропорти, вокзали, школи тощо; та в побуті. Метод є компонентом комплексу як поточних так і заключних  дезінфекційних заходів та має проводитись по кілька разів на день. Слід враховувати, що така дезінфекція проводиться точково, з урахуванням усіх можливих точок дотику або ймовірного біологічного забруднення. Наприклад, поручні, панелі управління обладнанням, робочі поверхні, ручки візків для багажу, дверні ручки, радіо, клавіатури, телефони, вимикачі світла, сидіння. Цей перелік не є вичерпним та може бути розширений в залежності від особливостей функціонування об’єкту.

Для експрес-дезінфекції рекомендовано використовувати спиртовмісні дезінфікуючі засоби (вміст етилового аба ізопропілового спирту не менше 60%). Інші дезінфекційні засоби (хлорвмісні або засоби на основі четвертинних амонійних сполук) мають більшу експозицію (час витримки на поверхні, що обробляється) – від 10-15 хв., потребують змивання з більшості поверхонь та активного провітрювання приміщення після застосування, дезінфекція проводиться в умовах відсутності сторонніх осіб.

Перед нанесенням дезінфікуючого засобу предмети та поверхні повинні бути ретельно очищені мийними засобами. Поверхня повинна бути повністю покрита дезінфекційним засобом в кількості, що забезпечує необхідний час експозиції знищення мікроорганізмів, як зазначено виробником в інструкції до застосування. Дезінфікуючі засоби слід застосовувати відповідно до інструкції виробника з дотриманням заходів безпеки та інших рекомендацій, як зазначено в інструкції до дезінфікуючого засобу (наприклад, забезпечення належної вентиляції та належної утилізації). Під час застосування дезінфікуючих засобів слід використовувати засоби індивідуального захисту відповідно до рекомендацій виробника, а за їх відсутності – як мінімум, медичну маску, рукавички та захисний фартух. Після зняття засобів індивідуального захисту обов’язково  продяться заходи з гігієни рук.

Для проведення  експрес-дезінфекції слід використовувати дезінфекційні засоби, які зареєстровані відповідно до Порядку державної реєстрації дезінфекційних засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 липня 2006 р. № 908 та внесені до Державного реєстру дезінфекційних засобів або мають чинне свідоцтво про державну реєстрацію. З метою вибору та ефективного застосування дезінфекційного засобу, обов’язково перед використанням необхідно ознайомитися з Методичними вказівками щодо використання дезінфекційного засобу, які містять наступну інформацію: 1) рекомендації щодо застосування дезінфекційного засобу в конкретних умовах і його сумісності з матеріалами; 2) необхідні заходи безпеки при використанні, в тому числі, щодо профілактики і лікування гострого отруєння (наприклад, внаслідок потрапляння засобу в дихальні шляхи, на шкіру чи слизові оболонки).