Про реєстрацію завізного випадку малярії у м. Харків

З початку року в м. Харків зареєстровано    1-й завізний випадок малярії у громадянина Республіки Конго, який прибув на навчання до вищого навчального закладу.

У хворого, при проходженні медичного огляду та профілактичного обстеження в комунальному некомерційному підприємстві «Міська студентська лікарня» Харківської міської ради, виявлені збудники малярії.

Для дообстеження, встановлення діагнозу та лікування хворого госпіталізовано до терапевтичного відділення комунального некомерційного підприємства «Міська клінічна лікарня №31» Харківської міської ради.

В осередку за місцем проживання хворого, фахівцями Харківської міської філії нашої установи проведено епідеміологічне розслідування та запроваджено комплекс протиепідемічних заходів.

Нагадуємо, малярія – це група трансмісивних захворювань, що передається від хворої до здорової людини малярійними комарами і протікає з лихоманкою, ознобом, проливним потом.

Хвороба найбільш поширена у країнах Африки, Центральної та Південної Америки, Азії, Океанії. Діагностика захворювання ґрунтується на клініко-епідеміологічних даних (перебування у ендемічній щодо малярії країні), наявності клінічних ознак (гарячкових приступів) та результатів дослідженні крові.

Для попередження захворювання особам, які від’їжджають у ендемічні з малярії країни, рекомендують проводити хіміопрофілактику. Препарат визначається лікарем з урахуванням ступеню поширеності малярії у кожній конкретній місцевості.

Якщо після відвідування країни з тропічним кліматом у Вас виникла лихоманка, з’явились головний біль, слабкість, озноб чи інші симптоми, негайно звертайтесь до лікаря! Обов’язково повідомте, яку країну Ви відвідували та коли!