Щодо викривлення інформації російськими ЗМІ та військовими

За останні дні на брифінгах для російських ЗМІ російськими військовими зроблено де-кілька заяв про співпрацю України з американськими вченими у вивченні природних біологічних патогенів та розробці біологічної зброї.

У відповідь інформуємо про наступне. Вивчення циркуляції збудників особливо небезпечних інфекцій, на які вказується у заявах (туляремія, лептоспіроз, геморагічні вірусні гарячки, холера тощо), проводиться в нашій області вже понад 70 років, тобто ще за радянських часів науково-дослідні медичні установи Росії мали у себе весь зібраний матеріал. Співпраця з провідними НДІ  Росії продовжувалась до 2014 року.

В лабораторіях системи МОЗ України зберігаються тільки  штами музейних культур, які не патогенні для людей і потрібні для ідентифікації виділених збудників. Культури збудників, які   виділяються при дослідженнях, відповідно до нормативних документів з біобезпеки, підлягають обов’язковому знищенню з складанням відповідних протоколів. Цей факт і використали російські військові для створення пліток про якоби знищення у нас  з початком війни високопатогених культур, які використовували для розробки біологічної  зброї.

Ще раз наголошуємо, що Центрами контролю та профілактики хвороб МОЗ України проводиться в межах моніторингу навколишнього середовища тільки вивчення циркуляції збудників особливо небезпечних інфекцій в природних осередках цих інфекцій.

Гучні неправдиві заяви з боку російських військових можуть свідчити тільки про намір використання агресором проти народу України біологічної зброї або як привід для подальшої ескалації військових дій.