Міністр охорони здоров‘я України звернувся до ВООЗ з проханням спростувати російську дезінформацію

Шановний пане Гебреїсусе,
Шановний пане Клюге,

Російський загарбник, не маючи успіхів на полі бою, продовжує інформаційну війну.

Державна пропаганда Російської Федерації здатна «знайти» умовну зброю у дітей та війська в пологових будинках, а машини швидкої називати бойовою технікою – все для того, щоб виправдати свою нелюдську жорстокість та безжальні атаки на мирне населення.

Сьогодні один із наративів загарбника – це пошук уявної біологічної і хімічної зброї та слідів її розробки в Україні. Російські військові та дипломати, якщо їх так можна назвати, з впевненим виглядом розказують про секретні розробки в українських лабораторіях, про виведення нових штамів хвороб і виробництво біологічної зброї.

Звичайно, для будь-якої освіченої людини – це не більше, ніж просто хвора фантазія. Більш того, Росія так само прекрасно розуміє, що таке пострадянська система лабораторних центрів, як вони працюють і якими дослідженнями займаються.

І в Бєлгороді, і в Ростові, звідки зараз їдуть російські танки в Україну, можна піти до відділень санітарно-епідеміологічної служби і на власні очі подивитися на цю роботу. Але народ Росії обирає дивитися телевізор.
ВООЗ та Європейський офіс протягом багатьох років допомагав системі громадського здоров’я в Україні: проводили оцінки роботи, навчання персоналу, на початку пандемії COVID-19 допомагали поставляти обладнання, яке дозволило виявити перші випадки коронавірусу в Україні. А зараз загарбники, спираючись на факти наявності цього обладнання, вже готові звинувачувати Україну в створенні цього вірусу!

Закликаю вас, як партнерів, які досконально знають систему біобезпеки та епідемічного нагляду в Україні, виступити з офіційною заявою про відсутність розробок біологічної зброї в Україні і неприпустимості підміни світла науки темрявою пропаганди.

 Інформація з сайту МОЗ України