Евакуація поранених громадян України та онкохворих дітей на лікування за кордоном відбувається майже щодня

Міністерство охорони здоров’я України у співпраці з Європейською Комісією працює над відправленням на лікування за кордон українців, які постраждали внаслідок військової агресії рф. Майже щоденно здійснюється евакуація як дорослих, так і дітей із важкими пораненнями, опіками, онкологією та іншими захворюваннями, які наразі лікувати в Україні неможливо.

Зараз налагоджені та діють два напрями евакуації. Перший – через  співпрацю МОЗ із Єврокомісією. Міністерство подає запит на евакуацію і отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської Економічної Зони. Далі МОЗ контактує з країною та узгоджує деталі транспортування.

Наприклад, для евакуації постраждалих за маршрутом «Львів – Жешув – Кельн» було залучено спеціальний медичний авіарейс Luftwaffe Збройних сил Німеччини.

На борту «летючого шпиталю» є 6 модулів інтенсивної терапії та до 38 місць для пацієнтів із менш серйозними травмами або 56 місць для поранених. Борт оснащено системами штучної вентиляції легень, контролю функцій кровообігу і проведення інфузій, портативним ультразвуковим апаратом. Під час польоту пацієнтів доглядають 25 лікарів та медичних сестер.

Нагадаємо, що днями за цим напрямом 23 пацієнти та 10 супроводжуючих осіб були відправлені на лікування до Німеччини.

Другий напрям – евакуація дітей з онкологічними захворюваннями з України до Польщі. Так звані «конвої життя» регулярно вивозять дітей з онкологією з-під обстрілів спочатку до Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру у Львові, а потім – до Польщі, у спеціально створений центр «Unicorn», який координується фахівцями з всесвітньовідомої клініки «St Jude». Звідти дітей доправляють до найкращих медзакладів Європи.

Такі «конвої життя» організовано з перших тижнів війни завдяки домовленостям між дружиною Президента України Оленою Зеленською та першими леді інших країн світу, за сприяння керівництва іноземних держав, профільних міністерств та волонтерів.

На сьогодні вже здійснено 10 таких медичних рейсів, що дає шанс на порятунок цих дітей. Нині понад 400 маленьких пацієнтів продовжують лікування у мирних країнах.

Цього тижня за маршрутом зі Львова до клініки «Unicorn» вдалося евакуювати ще 14 українських дітей з онкологічними захворюваннями.

Загалом серед країн, які приймають онкологічних й онкогематологічних дітей з усіх регіонів України, в тому числі зі ЗУСДМЦ: Польща, Німеччина, Італія, Нідерланди, Швейцарія, Франція, США та інші країни.

Працюємо. Вистоїмо. Переможемо!

Інформація з сайту МОЗ України