Розпочався Всесвітній тиждень імунізації

24 квітня розпочався Всесвітній тиждень імунізації. Заходи, які щороку проводяться в його межах в усьому світі, підкреслюють важливість спільних дій у сфері імунізації та мають сприяти використанню вакцин для захисту від хвороб людей різного віку.

Цьогоріч тиждень імунізації проводять під гаслом #LongLifeforAll (#ДовгеЖиттядляВсіх). У Всесвітній організації охорони здоров’я наголошують: вакцини рятують життя з 1796 року, коли було зроблене перше щеплення від віспи. Ця вакцина і сотні інших вакцин пізніше дали кожному з мільярдів людей шанс прожити довше життя; вирости, щоб стати пожежниками, лікарями, музикантами, батьками, матерями, братами, сестрами.

Україна перебуває в стані війни уже два місяці. Два місяці через агресію росії ми втрачаємо найцінніше – життя наших громадян, проте водночас не здаємося, гуртуємося і долаємо нові виклики. Ми стали більш відповідальними, підтримуємо один одного. І це означає, що ми маємо бути ще більш уважними до свого здоров’я і здоров’я своїх близьких. Війна не скасовує розповсюдження небезпечних інфекцій, а навпаки  – сприяє їхньому поширенню, тому дуже важливо у цей непростий для всіх нас час дотримуватися Національного календаря профілактичних щеплень (якщо ви залишилися в Україні) або календаря профілактичних щеплень країни, до якої вам довелося переїхати через війну. Це допоможе нам уникнути спалахів хвороб не лише зараз, а і після перемоги.

Захворювання, щеплення від яких входять до Календаря в Україні, не мають специфічного лікування, проте їх можна попередити: йдеться про туберкульоз, гепатит В, кір, епідемічний паротит (свинку), краснуху, дифтерію, правець, кашлюк, поліомієліт та хіб-інфекцію.

МОЗ радить перевірити вакцинальний статус дитини і свій власний, подбати про себе і своїх дітей та захиститися від інфекційних хвороб, щойно ви перебуватимете у безпечному місці в Україні або за кордоном.

Для отримання щеплення зверніться до найближчої амбулаторії/лікарні, що надає первинну медичну допомогу. В Україні щеплення, внесені до Національного календаря профілактичних щеплень, безоплатні.

Інформація з сайту МОЗ України