Віктор Ляшко: Російські окупанти пошкодили 400 медзакладів

Кулі та снаряди російських військових пошкодили вже 400 закладів охорони здоров’я, ще 40 медзакладів зруйновано вщент та відновленню не підлягають. Про це міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив під час зустрічі з організацією з прав людини «Amnesty International». Одна з найбільших міжнародних правозахисних організацій наразі документує та верифікує в Україні випадки порушення міжнародного законодавства, аби притягнути винних до відповідальності.

«Чи впливає війна на надання медичної допомоги – безумовно. Чи стріляють росіяни прицільно по наших лікарнях – безперечно. У нас зафіксовані численні випадки, коли росіяни цілеспрямовано руйнували заклади охорони здоров’я. Ми бачили відео бомбардування пологового будинку в Маріуполі; бачили, як танк прицільно робить постріли по лікарні в місті Тростянець. Тому ми з впевненістю говоримо, що росія порушує Женевську Конвенцію про захист цивільного населення під час війни, яка передбачає що лікарні за жодних обставин не можуть бути об’єктом нападу», – сказав міністр охорони здоров’я.

За словами очільника МОЗ, через руйнації лікарень сотні тисяч людей втратили безперебійний доступ до необхідної медичної допомоги. У багатьох фронтових та дотичних до лінії фронту регіонах обмежено доступ пацієнтів до важливих ліків.

Окрім того, російські військові продовжують блокувати гуманітарні конвої, які могли б доставити ліки з контрольованих Україною територій на тимчасово окуповані. Такі дії росіян є справжнім тероризмом.

Тому наразі МОЗ співпрацюватиме з «Amnesty International», аби допомогти зафіксувати грубі порушення, які російські терористи чинять проти мирного населення України.

 Інформація з сайту МОЗ України