Понад дві тисячі внутрішньо переміщених медиків працевлаштувалися в інші заклади охорони здоров’я

В умовах військової агресії рф проти України чимало медиків вимушені покинути свої заклади охорони здоров’я через активні бойові дії та/або окупацію населених пунктів, де вони мешкали, а також через пошкодження чи повну руйнацію медичних закладів, в яких вони працювали. Проте велика кількість переміщених медичних працівників працевлаштовуються в інших регіонах та продовжують надавати медичну допомогу українцям.

На сьогодні можливістю працевлаштуватися в іншому медзакладі вже скористалися 2 179  внутрішньо переміщених медичних працівників. Серед них: 1 267 лікарів, 649 фахівців (медичні сестри/брати, акушерки, фельдшери, асистенти фармацевтів), 263 технічні працівники.

Найбільше працевлаштованих лікарів, які приїхали з інших місцевостей, зараз у Львівській області – 272 особи, на Полтавщині – 98 осіб, а також на Черкащині – 90 осіб. Медичних сестер/братів, фельдшерів, акушерок найбільше працевлаштовано на Дніпропетровщині  – 127 осіб та на Полтавщині – 117 осіб.

Нагадуємо, що Міністерство охорони здоров’я України врегулювало норми працевлаштування медпрацівників, які через війну втратили можливість працювати за основним місцем роботи, у медзаклади інших регіонів України для надання медичних послуг населенню.

Зокрема, мова йде про питання тимчасового залучення медиків із числа внутрішньо переміщених осіб у заклади охорони здоров’я, яке врегульовано наказом Міністерства охорони здоров’я України від 04.03.2022 р. № 414 «Про облік та табелювання медичних працівників, які надають медичну допомогу поза основним місцем роботи в період воєнного стану на території України».

Облік робочого часу переміщеного медпрацівника здійснюється у закладі, до якого його працевлаштовано. Потім ці дані спрямовуються до закладу за основним місцем роботи, після чого медик отримує заробітну плату. За наявності вакансій працевлаштування медичних працівників із числа внутрішньо переміщених осіб може здійснюватися й за сумісництвом.

Міністерство охорони здоров’я України вживає заходів, щоб українські медики мали можливість продовжувати надавати медичні послуги та отримувати за це гідну оплату праці навіть у таких складних умовах, як війна.

Інформація з сайту МОЗ України