Всесвітній день гігієни рук: важливість гігієни рук під час війни

Де б ви зараз не перебували — в укритті чи вдома — не забувайте про гігієну рук! Адже це дозволяє убезпечити вас від зараження найбільш розповсюдженими інфекційними хворобами і знизити рівень поширення мікроорганізмів у вашому оточенні.

На руках постійно або тимчасово (транзитом) знаходиться велика кількість небезпечних і не дуже мікроорганізмів. Через навіть незначні подряпини чи ранки вони здатні проникати в підшкірну клітковину та спричиняти запалення. Брудними руками переносяться вірусні, бактеріальні, грибкові і паразитарні патогени — достатньо просто доторкнутися ними до слизових оболонок і ви можете захворіти. Також не слід забувати про токсичні речовини, які можуть знаходитися в бруді і отруїти вас при потраплянні всередину організму.

Більшості інфекцій, що передаються через брудні руки, можна запобігти завдяки дотриманню гігієни рук. Тому в разі їх видимого забруднення якомога ретельніше мийте руки водою із милом протягом 40 секунд. За відсутності можливості помити руки, застосовуйте антисептик для рук із вмістом спирту не менше 70%.

Але варто пам’ятати, антисептик може знищити більшість патогенних мікроорганізмів, але не всі. Наприклад, збудник Clostridium difficile, що спричиняє важке ураження кишечника, є стійким до дії спиртовмісних дезінфекційних засобів. Також антисептик не видалить із поверхні рук цисти паразитів та не знешкодить токсичні речовини, якими руки можуть бути забруднені.

Як слід дотримуватися гігієни рук

1. Мийте руки:

  • перед приготуванням і прийомом їжі;
  • після відвідування туалету;
  • після приходу з вулиці;
  • коли руки візуально забруднені;
  • перед надяганням і після зняття засобів індивідуального захисту, таких як медична маска, респіратор або медичні рукавички;
  • після контакту з домашніми улюбленцями або проведення догляду за ними.

2. Процес миття рук має тривати не менше 40 секунд.

3. Намилюйте руки так, щоби мило вкривало всі поверхні шкіри кистей. Приділяйте особливу увагу таким ділянкам: зовнішня поверхня долонь, проміжки між пальцями, пучки пальців і великі пальці.

4. Для висушування рук після миття рекомендовано користуватися одноразовими паперовими рушниками, за їхньої відсутності — індивідуальним тканинним рушником.

Використання одного тканинного рушника великою кількістю людей повністю нівелює миття рук, бо вони можуть стати навіть бруднішими щодо забруднення мікроорганізмами.

5. Закривайте кран використаним паперовим рушником, адже ви щойно відкривали його брудними руками.

Формула оброблення рук антисептиком:

  • 30 секунд — мінімальний час для оброблення рук;
  • 70% — вміст спирту в антисептику;
  • 3 мл антисептику для однієї процедури гігієнічного оброблення рук.

Пам’ятайте: медична система просить солідарності та розуміння серед населення, адже зараз потрібна максимальна підтримка бійцям Збройних сил України.

Покладіть до своєї аптечки антисептик. Бережіть себе!

Інформація з сайту ЦГЗ МОЗ України