Центри контролю та профілактики хвороб отримали тест-системи для діагностики понад 20 нозологій – Ігор Кузін

Попри повномасштабну війну Центри контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) продовжують виконувати свої важливі обов’язки щодо забезпечення лабораторної діагностики, профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань, моніторингу факторів навколишнього середовища, розслідувань спалахів хвороб в повному обсязі тощо.

Зокрема, там, де це можливо, співробітники ЦКПХ працюють над забезпеченням готовності на випадок хімічних, радіаційних, ядерних та біологічних ризиків.

«Як і раніше, працівники Центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України забезпечують санітарне та епідемічне благополуччя населення, захист громадян від інфекційних хвороб, займаються попередженням та профілактикою інфекційних та неінфекційних захворювань, епідеміологічним наглядом, імунопрофілактикою, промоцією здорового способу життя та реагують на надзвичайні ситуації у сфері охорони здоров’я», – зазначив головний державний санітарний лікар – заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін.

Наразі на рівні кожної області є можливість використовувати нові методи дослідження, які дозволяють вчасно виявляти особливо-небезпечні інфекційні хвороби. Відповідні можливості для лабораторної діагностики було забезпечено з огляду на військовий стан.

Завдяки роботі із партнерами вдалося доставити та запустити в роботу тест-системи для діагностики понад 20 нозологій. Йдеться про такі інфекції, як лептоспіроз, сибірку, бруцельоз, чуму, ботулізм, холеру, дифтерію, кір, паротит, краснуха, кліщові енцефаліти тощо.

Це потрібно, щоб вчасно підтверджувати та встановлювати діагноз особливо-небезпечної інфекції та, відповідно, призначати лікування й швидко запроваджувати протиепідемічні обмежувальні заходи. З використанням такої широкої лінійки засобів діагностики інфекційних хвороб буде забезпечено й ефективний розширений моніторинг навколишнього середовища.

«Крім того, співробітники Центрів проводять профілактичну роботу в місцях поселення переселенців, організовують вакцинацію, проводять епідрозслідування та забезпечують дотримання протиепідемічних заходів у разі виявлення людей з ознаками інфекційних хвороб», – додав Ігор Кузін.

Важливою частиною роботи фахівців Центрів контролю та профілактики хвороб є взаємодія з місцевими органами влади. Так, проводяться тренінги на випадок виникнення різноманітних надзвичайних станів та відповідних заходів реагування.

«Наші лабораторії продовжують працювати. Наші фахівці поділені на групи реагування залежно від напрямку роботи. Профілактика, швидке реагування на ускладнення і комунікація – зараз це наша основна зброя», – підсумував головний державний санітарний лікар.