МОЗ та EFPIA обговорили напрями партнерства для відновлення української галузі охорони здоров’я

Перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда та представники Європейської федерації фармацевтичних індустрій та асоціацій (EFPIA) обговорили можливості для залучення федерації для відновлення системи охорони здоров’я України, що постраждала через війну з росією.

«Ми щиро вдячні за небайдужість та активну участь компаній, що входять до EFPIA, у боротьбі за незалежність України. Дякуємо за ті ресурси та медикаменти, що ви нам надаєте, щоб ми мали можливість зберегти життя та здоров’я українців. Водночас для подальшої співпраці ми вбачаємо декілька напрямів», — відзначив Олександр Комаріда.

Один із таких напрямів, за словами першого заступника міністра, це адаптація та інтеграція українського медичного законодавства до європейського. EFPIA має багатий досвід у процедурах формування регуляторних актів так, щоб вони та політика, яку вони регулюють, відповідали загальноєвропейським практикам. Тому вважаємо, що наша взаємодія сприятиме швидкому імплементуванню європейських вимог в наші закони.

Інша можливість для співпраці — це участь EFPIA у проєкті відновлення закладів охорони здоров’я на звільнених територіях. Нині такий пілотний проєкт упроваджується в Київській області. Одна або декілька організацій можуть фінансувати та цілком контролювати процес відновлення лікарні «під ключ». Так ці організації будуть впевнені, що їхні кошти витрачені правильно та прозоро.

Також обговорили зміни до законодавства, що стосуються обмеження обігу лікарських засобів, виробництво яких розташовано на території росії чи Білорусі.

«Міністерство охорони здоров’я завершує роботу над критеріями, які визначатимуть можливість відкликання реєстраційного посвідчення для тих чи інших препаратів, — пояснив Олександр Комаріда. — Ці критерії стосуватимуться в основному генериків. Але мусимо розуміти, що кожна копійка, сплачена у бюджет росії, перетворюється у зброю, яка руйнує Україну. Повноцінне виведення бізнесу з росії — це складна процедура, і ми вдячні за те, що фармкомпанії згортають свої дослідницькі та маркетингові програми там, але цього все ще недостатньо. Тому ми маємо перемогти спільного ворога разом».

Колеги домовилися опрацювати критерії та надати свої пропозиції до їх затвердження.

Інформація з сайту МОЗ України