Хто може стати донором крові та її компонентів

Донорство крові є важливою частиною ефективної системи охорони здоров’я кожної країни. І поки в Україні триває війна, кров, її компоненти і препарати будуть постійно потрібні закладам охорони здоров’я, як цивільним, так і військовим.

За законом, донором крові та компонентів крові може бути будь-який дієздатний громадянин України, іноземець чи особа без громадянства, яка має посвідку на постійне проживання на території України та не має протипоказань до донації. Тож, якщо це про вас і медичне обстеження не виявило у вас жодних причин для відсторонення від донорства, — ви можете стати донором крові та врятувати чиєсь життя.

Міністерство охорони здоров’я робить усе можливе для розвитку культури регулярного та безоплатного донорства, яка є притаманною більшості країн світу. Наприклад, за підтримки міжнародних партнерів ведеться робота над впровадженням єдиного інформаційного простору для всіх учасників системи крові, який забезпечить ефективну взаємодію між донорами, реципієнтами, медичними установами та органами влади.

Як підтримати донорський рух в Україні? 

  • Дбати про своє здоров’я.
  • Бути регулярним донором і здавати кров протягом року.
  • Залучати до регулярного безоплатного донорства крові друзів і членів сім’ї.
  • Стати волонтером служби крові для ведення інформаційно-роз’яснювальної роботи.
  • Долучатися до організації і проведення заходів щодо здавання крові.

Кожна донація крові важлива. Адже, рятуючи одну людину, ви рятуєте цілі сім’ї, а отже — і всю країну.

Інформація з сайту МОЗ України