Настав час згуртуватись урядовому та неурядовому сектору, щоб максимально зменшити вплив війни на психічне здоров’я українців — Віктор Ляшко

Про важливість об’єднання зусиль для подолання викликів, що постали через війну, у сфері психічного здоров’я українців говорили сьогодні міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко та перша леді України Олена Зеленська під час зустрічі з представниками неурядового сектору — громадських організацій, академічної спільноти та донорами у сфері надання психологічної допомоги.

«Війна, масові травми, страждання — все це має вплив на психічне здоров’я кожного українця. Перебуваючи в осередку подій, люди зазнають безпосередніх психічних травм, стаючи свідками насильства. Ті, хто покинули країну чи переїхали до більш безпечних регіонів, не здатні повністю дистанціюватися від подій, що стосуються їхніх близьких людей чи звичних місць проживання. Часто біженці, внутрішньо переміщені особи або жителі деокупованих міст страждають від “провини вцілілого”. З кожним днем кількість людей, які будуть відчувати наслідки для свого психічного здоров’я, буде зростати. Тому сьогодні настав час згуртуватись урядовому та неурядовому сектору для того, щоб максимально зменшити негативний вплив війни на психічне здоров’я українців», — зазначив Віктор Ляшко.

Під час зустрічі, в якій взяли участь понад 240 осіб, вдалося поміж іншим визначити найбільші виклики, які маємо станом на зараз, та обговорити швидкі кроки у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, які можна впровадити вже сьогодні.

«Впевнена, що тільки у взаємодії та підсиленні одне одного нам вдасться створити систему з широким охопленням, максимальною доступністю та ефективними інструментами, — зауважила Олена Зеленська. — Як результат наших спільних зусиль — кожен українець має знати, куди йти за психологічною підтримкою — так само точно, як сьогодні люди знають адреси своїх поліклінік. Маємо зробити так, аби доступ до якісних послуг з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки мали всі без винятку. І жодна людина не залишилася наодинці зі своїм болем».

Міністерство охорони здоров’я, реалізуючи ініціативу першої леді Олени Зеленської, створює проєктний офіс з виконання програми охорони психічного здоров’я українців. Це буде своєрідна платформа для об’єднання всіх партнерів, яка пронизує всі рівні — і професійне коло, і політичне, практиків, міжнародних експертів, волонтерів. За словами міністра, це є свідченням готовності влади дійсно по-новому поглянути на проблеми психічного здоров’я.

«Українці дійсно показали приклад єдності та мужності, який здивував і продовжує надихати весь світ. Зараз нам потрібно проявити цю мужність і єдність в непростому завданні — побудові системи психологічної допомоги в Україні», — відзначив міністр охорони здоров’я.

Віктор Ляшко також відзначив надзвичайну активність учасників зустрічі, що, на його думку, свідчить про правильність започаткованої ініціативи, яку слід розвивати, адже це реальний майданчик для того, щоб почути один одного.

«Ваша активність ще раз підтверджує, що українці готові гуртуватися. На жаль, ми гуртуємося здебільшого навколо проблем. Але давайте цю проблему, яка у нас є зараз, використаємо як шанс для досягнення нашої спільної мети — захисту психічного здоров’я українців», — звернувся очільник МОЗ наприкінці зустрічі до представників громадського сектору.