З нагоди професійного свята Президент нагородив українських медиків

З нагоди професійного свята Президент Володимир Зеленський відзначив медиків, які у час повномасштабної війни росії проти України проявили мужність та не припиняли працювати для порятунку життя пацієнтів.

«Хочу подякувати вам за вашу велику роботу, за те, що ви так людяно ставитеся до пацієнтів, як до своїх близьких. І за те, що ви – героїчні люди, зберігаєте життя всім – і військовим, і цивільним. Хочу побажати вам і вашим рідним та близьким здоров’я», – сказав Глава держави.

«Зараз вже кожен знає, що потрібно нам для перемоги у цій несправедливій війні – це сучасна зброя та професійне військо. Але я додам – для перемоги нам потрібні такі медики, які сьогодні удостоєні цих почесних нагород. Медики, які у більшості перебудували свою роботу так, що не мали відпочинку, часу для себе та сім’ї, проте завжди знаходили час для порятунку пацієнтів, таким чином рятуючи інші родини. Чи є такі слова, які б могли продемонструвати всю ту вдячність за вашу щоденну роботу – впевнений, всіх цих слів буде замало. Ви – без винятку герої, які своїми діями довели винятковіть та важливість вашої професії для пацієнтів та держави», – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Загалом до Дня медичного працівника нагородами були відзначені 140 українців.

Серед них, Юрій Полюк – начальник Чернігівського обласного бюро судово-медичної експертизи, який був нагороджений Орденом Ярослава Мудрого V ступеня. З 24 лютого він цілодобово перебував на робочому місці, взявши на себе всю організацію і врегулювання всіх питань роботи судової медичної експертизи під час військового стану. За 2 місяці війни під його керівництвом було проведено понад 700 судово-медичних експертиз загиблих від бойових дій.

Андрій Жиденко, генеральний директор Чернігівської обласної лікарні, був відзначений Орденом “За заслуги” ІІ ступеня. З початку повномасштабної війни, незважаючи на складнощі нових реалій, відсутність опалення, світла та води, під керівництвом Андрія Михайловича забезпечувалась безперебійна робота лікарні, було проліковано понад 1100 хворих, проведено понад 1300 оперативних втручань. Під час військових дій до обласної лікарні протягом години доставляли понад 50 поранених. У таких умовах директор зміг забезпечити лікарню медичними препаратами, обладнанням, їжею та водою.

Орден “За заслуги” ІІІ ступеня отримав Артем Акименко – директор Харківської міської багатопрофільної лікарні  № 18. Завдяки вдалій організації робочих процесів лікарню вдалось зробити для медиків майже “другою домівкою”, де вони цілодобово проживали і працювали. Артем Володимирович зміг налагодити роботу всіх підрозділів закладу, налагодивши не лише надання медичної допомоги, а технічне та гуманітарне забезпечення лікарні.

Такою ж нагородою був удостоєний Сергій Ляшенко, який працює заступник медичного директора – керівником Дніпровської станції екстреної медичної допомоги обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Окрім надання кваліфікованої допомоги, медичного супроводу постраждалих (військових та цивільних), лікар також брав участь у місії з евакуації мирних мешканців Маріуполя.

Окрім того, Орденом “За заслуги” ІІІ ступеня був відзначений Владислав Кухар – генеральний директор Чернігівської міської лікарні №2. Незважаючи на постійні обстріли, він залишався із колективом закладу цілодобово, організувавши забезпечення закладу всім необхідним: від генераторів та зв’язку до будівельних матеріалів.  Окрім того, завдяки його роботі у закладі організували цілодобове гаряче харчування для лікарів та їх родин, які залишились в лікарні.

Ірина Кондратова – керівник Регіонального перинатального центру у Харкові була нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. Щоб якомога більше українських дітей побачили цей світ вона організувала роботу закладу у сховищі та приймала пологи у надзвичайно складних умовах. Саме їй передав свою сторінку в Instagram футболіт Девід Бекхем, щоб весь світ побачив героїзм українських медиків та те, в яких умовах через війну вони вимушені працювати.

Таку ж нагороду отримала Тетяна Лукаш – завідувач приймального відділення екстреної медичної допомоги Чернігівської обласної лікарні. Як і її колеги, вона також з перших днів повномасштабного вторгнення організувала чітку і злагоджену роботу свого відділення. У березні лікарня три тижні працювала без світла, та майже стільки ж без централізованого водопостачання. У цей час Тетяна Лукаш забезпечувала прийом, сортування та медичну допомогу хворим.

Серед нагороджених є також студент Харківського національного медичного університету Сергій Алхімов. Він, ще не працює безпосередньо в лікарні, але з 24 лютого проявив не менший героїзм, ніж його старші колеги. Він самостійно, як волонтер, організував імпровізований медпункт на станції метро «23 Серпня» у вагоні потягу. Там студент надавав медичну допомогу постраждалим після бомбардувань мешканцям. Згодом на цій же станції метро виділили окреме приміщення, щоб Сергій зміг надавати медичну допомогу. Кожного дня зверталися близько 100 людей.  Алхімов зміг локалізовувати усі прояви захворювань та налагодити систему постачання найнеобхідніших препаратів для хворих цукровим діабетом, астмою, гіпертонією.  Особливо показовим був порятунок життя людини, коли трапився анафілактичний шок. Оперативні кваліфіковані дії волонтера-медика врятували життя пацієнтки. За це Президент відзначив його медаллю “За врятоване життя”.

Окрім того, 5 медиків отримали звання “Заслужений лікар України”.

Це Єсенія Тарасова – заступник медичного директора з розвитку надання медичних послуг Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова. Під її керівництвом суттєво поліпшилась матеріально-технічна база поліклінічного центру, впроваджені нові методи діагностики та лікування різних захворювань. Консультативний поліклінічний центр є першочерговою ланкою обласної лікарні, кожної зміни фахівцями опрацьовується більше 1000 звернень за медичною допомогою. З 24 лютого у лікарні надана допомога  близько 3000 бійцям.

Петракова Наталія, лікар-нейрохірург Одеської міської клінічної лікарні № 11, за професіоналізм, надання допомоги постраждалим внаслідок війни, також була нагороджена цим званням.

Цим же званням нагородили Ольгу Богдан – завідувачку травматологічного відділення Запорізької обласної клінічної лікарні. Під її керівництвом проводяться складні оперативні втручання, комплексна реабілітація пацієнтів та оперативне надання допомоги евакуйованим із тимчасово окупованих територій постраждалим.  Наразі саме Богдан Ольгою та її кваліфікованою командою прооперовано понад 60 пацієнтів, постраждалих внаслідок бойових дій.

Зіновій Челак, генеральний директор Арцизької центральної опорної лікарні, в умовах воєнного стану створив запас матеріальних ресурсів для цілодобового надання медичної допомоги населенню та військовим на 4 місяці. Він також провів підготовку медичного персоналу для наданню медичної допомоги при вогнепальних травмах.

Отримав звання “Заслужений лікар” Олександр Буднюк, лікар-анестезіолог відділення інтенсивної терапії Одеської обласної клінічної лікарні. Він досвідчений спеціаліст, який проводить високваліфіковану інтенсивну терапію онтролю пошкоджень у постраждалих військовослужбовців ЗСУ із бойовою травмою. Його робота – це контроль загального стан тяжко поранених військовослужбовців та здійснення реанімаційних заходів в екстрених випадках. Окрім цього, лікар встигає надавати консультативну допомогу іншим лікарям області.