За допомогою VAC-апаратів лікарі загоюють осколкові поранення у цивільних пацієнтів

З початку війни в обласній лікарні Харкова провели понад 200 маніпуляцій з використанням VAC-апаратів. Відповідне обладнання лікарі застосовують переважно для загоєння ран пацієнтів, які отримали осколкове поранення внаслідок військових дій.

«Обласна лікарня Харкова сьогодні надає медичну допомогу  цивільним, які отримали поранення через війну. Переважно пацієнти надходять до лікарні з осколковими пораненнями, а такі рани у більшості випадків неможливо закрити хірургічним втручанням. VAC-апарати загоюють рани дуже швидко. Загалом таку терапію  називають “золотим стандартом лікуванні ран у світі”», — розповіла заступниця міністра охорони здоров‘я Марія Карчевич.

В обласну лікарню Харківщини за останні 4 місяці було передано  30 VAC-апаратів. Загалом за час війни МОЗ закупило близько 800 апаратів та розхідних до них, а також ще понад 250 було залучено в рамках медичної гуманітарної допомоги, яка надходить Україні від наших країн-партнерів та донорів.

Більшість апаратів розвезені по закладах охорони здоров’я у всіх областях і використовуються для лікування пацієнтів. При цьому не лише з осколковими пораненнями, але й з іншими травмами чи ускладненнями.

Наприклад, у Миколаївській обласній онкологічній лікарні за допомогою такого обладнання лікують пацієнтів зі злоякісними новоутвореннями. Зокрема, терапію застосовують до пацієнтів, у яких спостерігається таке ускладнення як релапаротомія, тобто  повторне розкриття черевної порожнини у перші 60 днів після проведеного хірургічного втручання. Завдяки VAC-апарату лікарі успішно пролікували п’ятьох хворих з таким супутнім діагнозом.

Інформація з сайту МОЗ України