Інноваційна методика виявлення туберкульозу у дітей доступна у всіх регіонах України

Діагностика туберкульозу легенів у дітей залишається складною проблемою, особливо у дітей з найвищим ризиком у віці до 5 років. Туберкульоз у дітей часто малобацилярний і діти раннього віку зазвичай не в змозі виділити зразок мокротиння, тому для отримання зразка для мікробіологічної діагностики можна застосувати індукцію мокротиння або аспірацію з шлунка, але ці методи викликають дискомфорт, стрес і біль у дітей.

Крім того, після збору зразка часто потрібен тривалий час інкубації (3–4 тижні) для виділення мікобактерії туберкульозу на культурі, що обмежує своєчасну діагностику та призводить до затримок у початку лікування. Особливо проблематично це у дітей віком до 5 років, які мають найбільший ризик розвитку туберкульозного менінгіту та міліарного туберкульозу. Більшість дітей лікують від туберкульозу на основі клінічних симптомів. Це сприяє як недостатній діагностиці, так і надмірному лікуванню дитячого туберкульозу, особливо у дітей раннього віку.

Удосконалення  діагностики туберкульозу у дітей має важливе значення для забезпечення ефективного лікування тих, у кого є бактеріологічно підтверджений діагноз.  

З 2021 року Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дослідження калу в якості нового типу зразку нарівні з мокротинням (відхаркуваним або індукованим), носоглотковим аспіратом або шлунковим аспіратом для тесту Xpert Ultra як початковий діагностичний аналіз на туберкульоз та для визначення резистентності до рифампіцину у дітей з ознаками й симптомами ТБ легень. Зразки калу можна легко отримати, і вони містять Mycobacterium tuberculosis із проковтнутого мокротиння.

З боку Центру громадського здоров’я за підтримки гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією вжито низку системних заходів для впровадження цього інноваційного методу:

  • закуплено системи GeneXpert та картриджі Xpert Ultra, контейнери для збору біоматеріалів для всіх регіонів;
  • розроблено СОПи відповідно до рекомендацій Всесвітньою організацією охорони здоров’я та Глобальної лабораторної ініціативи (Порядок збору і транспортування  зразків калу для дослідження  на платформі  GeneXpert,  дослідження калу на наявність M.tuberculosis та стійкості до рифампіцину з використанням картриджів XpertMTB/RIF/Ultra на платформі GeneXpert);
  • забезпечено переклад на українську мову «Операційне керівництво ВООЗ щодо туберкульозу. Модуль 5: Ведення туберкульозу в дітей і підлітків», «Практичний посібник з обробки зразків калу для діагностики ТБ в дітей»;
  • розроблено спільно з керівником Центральної референс-лабораторії МОЗ України та спеціалістами організації РАТН методичні рекомендації «Використання альтернативних зразків в картриджах GeneХpert MBT/RIF і GeneXpert MBT/RIF ULTRA для діагностики легеневого і позалегеневого туберкульозу та туберкульозу у дорослих і дітей в Україні»;
  • проведено навчання з лабораторними фахівцями регіональних протитуберкульозних служб щодо методики досліджень із залученням керівника Центральної референс-лабораторії МОЗ України.

З червня 2022 року зазначена методика виявлення туберкульозу у дітей стала доступна у всіх регіонах. В рамках країнового впровадження  був отриманий вже перший результат. Завдяки злагодженій роботі дитячого фтизіатра та фахівців регіональної лабораторії з діагностики туберкульозу у Хмельницькій області підтверджено діагноз туберкульоз у дитини молодшого віку, використовуючи нову методику. Наразі дитина отримує лікування.

«Ми вважаємо, що це дійсно прорив. Це не тільки новий крок у вдосконаленні процесу діагностики, а й можливість безболісно і просто збирати біоматеріал. В роботі з маленькими дітками це дуже важливо, адже до останнього часу існувала проблема з аналізами – малюкам до 5 років було важко виділити мокроту, вони не розуміють, як і що мають зробити і що від них хочуть дорослі та лікарі. До того ж інвазивні тести викликають у маленьких пацієнтів стрес. Тепер ми можемо і туберкульоз виявляти, і не змушувати маленьких дітей проходити через неприємні процедури. Ми дуже чекали, коли зможемо на практиці використати новий метод. У світі розмови про нього велися декілька років, тривали різні дослідження, щоб довести чи дійсно це матиме результат. Нарешті вже зараз ми на власні очі бачимо як працюють нові технології. Приємно, коли в своїй роботі ти можеш рости, вдосконалюватись, бо все змінюється. А ще приємніше відчувати себе частиною процесу, який може покласти край туберкульозу», – зазначає Світлана Гейващук, провідний дитячий фтизіатр Хмельниччини.

На фото Світлана Гейващук

Більш детальну інформацію щодо організації виявлення туберкульозу у дітей молекулярно-генетичним методом, використовуючи альтернативні зразки біоматеріалу (кал) можна отримати, звернувшись до фахівців регіональних протитуберкульозних закладів.

Ми очікуємо, що такий простий, безболісний метод радикально покращить доступ до бактеріологічної діагностики туберкульозу у маленьких дітей.

Нагадаємо, найпоширенішими симптомами туберкульозу у дітей є:

  • кашель, особливо якщо він постійний і не минає;
  • тривала гарячка з нічним потовиділенням чи без;
  • погане харчування або анорексія;
  • втрата ваги або погана прибавка у вазі;
  • незвична стомлюваність, зниження грайливості або зниження активності.

ТБ лаб