Понад 30 тисяч українських медиків пройшли навчання з імунізації за підтримки Бюро ВООЗ в Україні

Міністерство охорони здоровʼя України за підтримки Бюро Всесвітньої організації охорони здоровʼя в Україні оперативно забезпечило фахове навчання фахівців залучених до вакцинації для протидії пандемії COVID-19 та підтримки програми імунізації загалом. З березня 2021 року 30 182 медичних працівники та студентів-медиків пройшли спеціальне навчання для забезпечення потреб захисту населення від хвороб. Навчання продовжується й надалі, адже такі навчальні центри ВООЗ з імунізації є довгостроковою ініціативою, щоб забезпечити безперервність розвитку потенціалу для програми імунізації в кожному регіоні України.

“Навчання розгорталось каскадним методом. Перша хвиля – це підготовка тренерів, всього 340 медиків стали фаховими інструкторами які в подальшому, на базі 28 регіональних навчальних центрів, 12 навчальних центрів в закладах медичної освіти та спеціальному тренінговому медичному центрі для військових каскадували підготовку фахівців для вакцинації населення. Завдяки цьому Україна досягла середньоєвропейських показників імунізації населення роблячі до 300 тисяч щеплень на день восени та взимку”, – прокоментував підтримку медичної системи України з боку ВООЗ заступник міністра охорони здоровʼя – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

До лютого 2022 року понад 30 тисяч українських медичних працівників пройшли 1125 2-денних курсів з безпеки та введення вакцин.

Кожен курс складався з 16 годин індивідуального навчання як використовувати вакцини проти COVID-19 та проводити імунізації в різних умовах. Під час кожного тренінгу учасники також отримують практичні навички як розпізнати анафілаксію та інші гострі реакції та як реагувати на них. Окремим елементом навчання є адміністрування даних в Електронній системі охорони здоровʼя аби забезпечити необхідний та важливий сервіс для пацієнтів.

Для підтримки навчальних центрів Бюро ВООЗ Україні надало логістичну підтримку, забезпечило 75 тисяч друкованих навчальних матеріалів, а також для дотримання всіх карантинних норм закупило понад 287 тисяч засобів індивідуального захисту.

Ця каскадна програма навчання спеціалістів з імунізації, що розпочалась у березні 2021 року, є частиною партнерства Європейського Союзу (ЄС) та ВООЗ/Європа для підтримки розгортання вакцин проти COVID-19 та рутинної вакцинації в країнах Східного партнерства ЄС. До виконання проєкту також було залучено Центр громадського здоров’я, Державний експертний центр та Національну службу здоров’я України.

Інформація з сайту МОЗ України