Меланома: симптоми, діагностика та профілактика

Меланома  – злоякісна пухлина, яка розвивається з меланоцитів (пігментні клітини, що виробляють меланін). Пухлина переважно локалізується в шкірі, значно рідше в сітківці ока, на слизових оболонках (порожнина рота і носа) тощо.

Меланома розповсюджується через лімфу і кров майже в усі органи. Зазвичай метастази меланоми з’являються протягом першого року від початку захворювання. За даними ВООЗ, щорічно у всьому світі реєструється приблизно 48 000 смертей, пов’язаних з меланомою.

Вчені припускають, що меланома – це наслідок поєднаного впливу екологічних та генетичних чинників. Проте, вважається, що основною причиною меланоми є вплив ультрафіолету на шкіру.

Фактори ризику розвитку меланоми:

Надмірний вплив ультрафіолетового випромінювання (сонця) – люди, які протягом усього року живуть у регіоні, де постійне яскраве сонячне світло, мають більший ризик розвитку меланоми, так само, як і ті, хто постійно працюють на відкритому сонці.

Штучна засмага – використання соляріїв.

Світла шкіра– люди зі світлою шкірою обличчя, рудим волоссям, блакитними очима, адже світла шкіра має тенденцію до опіків на сонці.

Родимки (невуси) – люди, які мають велику кількість звичайних родимок або диспластичних невусів (великі родимки, що мають неправильну форму та колір).

Сімейна схильність до хвороби –  якщо в анамнезі близьких родичів людини була меланома, ризик захворіти збільшується.

Вік – у молодих людей меланома зустрічається частіше, ніж інші види раку.

Як виявити хворобу? Ознаки меланоми та діагностика:

Дерматоскопія — найперша діагностика меланоми. Проводиться за допомогою простої лупи або дерматоскопа (епілюмінісцентного мікроскопа).

Клінічно меланома шкіри проявляється пухлиноподібним щільним вузликом чорного кольору, іноді з синім відтінком, від 0,5 см до 2 – 3 см у діаметрі, округлої чи овальної форми з нерівними краями. На поверхні пухлини виникають ерозії чи виразки, які кровоточать, кірочки та лущення. Рідше зустрічаються безпігментні меланоми рожевого кольору – ахроматична меланома.

Профілактика меланоми:

  • уникайте сонця опівдні,обмежуйте перебування на сонці з 10 до 16 вечора;
  • уникайте сонячних опіків шкіри – застосовуйте захисні креми, прикривайте руки та ноги, надягайте капелюх;
  • не користуйтеся соляріями або лампами для штучної засмаги;
  • уникайте травмування шкіри в ділянці родимок;
  • уникайте контакту шкіри в ділянці родимок із хімічними подразниками;
  • регулярно оглядайте шкіру, проводьте самообстеженн та своєчасно звертайтесь до лікаря при будь-яких змінах.

Скринінг – одна з форм раннього виявлення злоякісних пухлин при профілактичному обстеженні. Якщо людина знаходиться в групі ризику, то кожні два роки має проходити обстеження у лікаря-онколога.

Вчасна діагностика вбереже від багатьох несприятливих наслідків. Не нехтуйте рекомендаціями, будьте уважні та бережіть своє здоров’я.