Про результати моніторингу води питної на території Харківської області

За період з 19.07.2022 по 25.07.2022 в місті Харкові та Харківській області в рамках щоденного моніторингу за якістю та безпечністю питної води з мереж централізованого питного водопостачання досліджено 76 проб води на санітарно-хімічні показники та 113 проби на мікробіологічні показники епідемічної безпеки. За результатами лабораторних досліджень всі проби води відповідали вимогам Державних санітарних норм і правил «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в період воєнного стану та надзвичайних ситуацій іншого характеру», затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від
22 квітня 2022 року № 683.

Водночас інформуємо харків’ян про незадовільні результати досліджень проб води з природних джерел на території міста Харкова, які відібрані 20.07.2022. Не відповідає вимогам гігієнічних нормативів за показниками епідемічної безпеки вода з наступних каптажів (парк Юність, Олексіївська балка по вул. Клочківській та джерело поблизу Петренківського водоймища). Зазначений факт свідчать про мікробне забруднення підземних водоносних горизонтів та є прогностично несприятливим, оскільки за період ведення бойових дій питома вага проб джерельної води з відхиленнями від нормативів значно зросла. У зв’язку з цим нагадуємо, що вода з усіх природних джерел (незалежно від результатів досліджень) придатна для вживання лише після попереднього кип’ятіння.

Водночас повідомляємо про високий вміст нітратів у воді з джерела в парку Юність, який перевищує гігієнічний норматив в 1,75 раза, та нагадуємо, що таку воду категорично не можна використовувати для вигодовування немовлят й малолітніх дітей та не рекомендується вживати іншим групам населення. Про небезпеку нітратів у питній воді читайте тут https://labcenter.kh.ua/?p=25788.