Що робити у разі радіаційної аварії?

В умовах війни може статися  радіаційна аварія. Основними вражаючими факторами такої аварії є радіаційний вплив та радіоактивне забруднення. Аварія може супроводжуватися вибухами та пожежами.

Через радіаційний вплив у людини можуть бути порушені життєві функції різних органів (органи кровотворення, нервової системи, шлунково-кишкового тракту тощо) та може розвиватися променева хвороба під впливом іонізуючих випромінювань.

Найперше правило — слухайте вказівки влади, ДСНС та інших установ, які координуватимуть на місцях.

Тож як діяти при оповіщенні про радіаційну аварію?

Якщо у вашій місцевості трапиться радіаційна надзвичайна ситуація, вам необхідно залишатися в приміщенні або негайно зайти до нього, якщо ви перебуваєте на вулиці.

– Зайдіть в укриття, підвал або в середину будівлі. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому найкраще триматися якомога далі від стін і даху будівлі.

–   Заберіть всередину домашніх тварин.

–  Закрийте та заблокуйте всі вікна та двері в приміщенні, не підходьте до них без нагальної потреби.

–  Зробіть кількаденний запас води у герметичних ємностях. Продукти загорніть у плівки і покладіть у холодильник або шафу.

–  Підготуйте маску, респіратор або ватно-марлеву пов’язку для захисту органів дихання.

– Слідкуйте за повідомленнями від рятувальників ДСНС, поліції, місцевої влади.

Як діяти, якщо вам необхідно вийти з укриття?

–   Користуйтеся респіратором, одягніть плащ та гумові чоботи й рукавички.

– Не роздягайтеся на вулиці, не сідайте на землю, не купайтеся у відкритих водоймах, не збирайте гриби або лісові ягоди.

–  Після повернення додому зніміть верхній шар одягу (ак ви позбудетеся до 90% радіоактивного матеріалу). Помістіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер і тримайте його подалі від людей і домашніх тварини.

–  Прийміть душ з милом, голову помийте шампунем. Не тріть і не дряпайте шкіру, щоб радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани. Якщо доступу до води немає, скористайтеся вологими серветками, вологою тканиною. Зверніть особливу увагу на ваші руки й обличчя протріть повіки, вії, вуха.

–  Одягніть чистий одяг.

 Як безпечно харчуватися та пити воду?

– Вживайте воду лише з перевірених джерел. Допоки рятувальники чи влада не повідомляють про безпеку водопровідної води, доти лише вода в пляшках залишатиметься не забрудненою.

–  Кип’ятіння водопровідної води не позбавляє від радіоактивних речовин. Тож майте запас води у пляшках чи інших герметичних контейнерах. Напої у холодильнику теж безпечні для вживання.

–  Водопровідну або колодязну воду  можна використовувати для миття себе та упаковок їжі і води.

– Безпечною є їжа з герметичних контейнерів (консерви, банки, пляшки, коробки тощо).

– Перед відкриттям протріть харчові контейнери вологою тканиною або чистим рушником. Перед використанням протріть кухонне приладдя вологою тканиною або чистим рушником. Використану тканину чи рушник покладіть у поліетиленовий пакет або герметичний контейнер і залиште у недоступному місці, подалі від людей і тварин.