Як безпечно харчуватись влітку

У теплий період року (з травня по вересень) створюються ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму людини такі збудники найчастіше потрапляють двома шляхами: з зіпсованими і неякісними харчовими продуктами та через брудні руки.  Тому при недотриманні правил реалізації харчових продуктів виникає ризик накопичення збудників кишкових інфекцій та їх токсинів.

За даними епідрозслідувань встановлено, що епідускладнення виникають внаслідок недотримання правил особистої гігієни, умов і термінів зберігання готових страв, відсутності документів, що засвідчують якість та безпечність харчових продуктів, порушення санітарно-гігієнічних вимог, залучення осіб до приготування страв без відповідної освіти, кваліфікації та без особових медичних книжок тощо.

З метою попередження захворювань кишковими інфекціями, виникнення спалахів та харчових отруєнь влітку рекомендуємо:

  • Не купувати продукти харчування, особливо м’ясні та молочні, на стихійних ринках у приватних ociб.
  • При покупці харчових продуктів звертати увагу на терміни та умови їх зберігання.
  • Захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді.
  • Перед споживанням овочів, фруктів та ягід необхідно добре промити їх питною водою.
  • При приготуванні їжі сирі та варені продукти обробляти окремо.
  • У подорожі не рекомендовано брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).
  • При харчуванні у лісі, на пляжі виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.
  • Ретельно мити руки перед приготуванням їжі та перед її вживанням. Обов’язково мити руки після відвідування туалетів. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни.

У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів (нудота, блювота, біль у животі, загальна слабкість, підвищення температури тіла) необхідно  звернутись до лікаря. Будьте здорові!