Щодо якості води водних об’єктів, що використовуються для купання

Під моніторинговим наглядом ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ» знаходиться 10 місць для купання на водних об’єктах міста Харкова та Харківської області (де не ведуться бойові дії). Точки моніторингу якості води поверхневих водойм зазначені тут https://drive.google.com/open?id=1pNY_uvu9dpvJwFM9vkmt5yH6WYgMS-Pt&usp=sharing

За результатами останніх санітарно-мікробіологічних досліджень проб води поверхневих водойм встановлено, що у воді з річки Берестова в місці для купання в зоні відпочинку міста Красноград вміст лактозопозитивних кишкових паличок знаходиться на рівні 6 200 при нормі не більше 5 000 на літр.

У зв’язку з цим не рекомендуємо купання у цій водоймі.

Крім того, за результатами санітарно-мікробіологічних досліджень встановлено, що на сьогодні в межах зони купання 6 водойм (Журавлівський гідропарк, Олексіївський лугопарк, Основянське озеро та Петренківське водоймище в місті Харків, річка Берестова в смт Зачепилівка Красноградського району, ставок Копань в місті Богодухів) проби води за вмістом лактозопозитивних кишкових паличок не відповідали гігієнічному нормативу.

Перевищення гігієнічного нормативу вмісту у воді лактозопозитивних кишкових паличок свідчить про існуючі ризики для здоров’я населення через потенційну небезпеку наявності у водоймах збудників кишкових інфекційних захворювань. Тому купання в цих водоймах не рекомендується.

Перелік пляжів, які наразі не є безпечними для купання, відображені на карті, яка оновлюється при отриманні нових результатів лабораторних досліджень.