Найпоширеніші питання про вірусний гепатит А

Що таке вірусний гепатит А?

– Вірусний гепатит А (ВГА) – це гостре інфекційне захворювання, яке викликає представник РНК-ентеровірусів – вірус гепатиту А. Характеризується порушенням функції печінки, циклічністю симптоматики, короткочасною інтоксикацією та поліморфізмом клінічних проявів.

Як передається вірусний гепатит А?

– Джерело інфекції хвора людина. Провідний механізм зараження ВГА – фекально-оральний. Людина може заразитися шляхом вживання контамінованої води та їжі або при використанні предметів побуту, забруднених вірусом.

Хто схильний до зараження гепатитом А?

– Сприйнятливість до ВГА загальна. Однак, вік хворого – один із значущих чинників, від якого залежать прояви симптомів ВГА. У похилому віці захворювання протікає у тяжкій формі та може давати серйозні ускладнення на печінку. Пацієнти віком понад 40 років потребують лікування в стацонарних умовах, оскільки смертельні випадки серед них проявляються частіше, ніж в інших вікових групах.

Скільки триває захворювання?

– Інкубаційний період ВГА становить 2-6 тижнів, у середньому – до 28 днів, після чого починають з’являтися перші симптоми захворювання. Клінічні прояви можуть зберігатися до 40 днів залежно від віку, стану імунітету, наявності супутніх хронічних захворювань та надання своєчасної медичної допомоги.

Як виявити вірусний гепатит А?

– Ознаками захворювання є підвищення температури тіла до 39°С, нездужання, швидка стомлюваність, біль у м’язах та суглобах, сухість та свербіння шкіри, на пізніших стадіях зміна кольору сечі та калу (сеча стає темного відтінку, кал – безбарвним). Також вірні ознаки ВГА – гострий біль у правому підребер’ї, збільшена в розмірах печінка і селезінка, нудота, блювання та порушення випорожнень.

Чи можна лікувати вірусний гепатит А вдома?

– Необхідність госпіталізації вирішує сімейний лікар. При цьому, слід пам’ятати, що самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Варто розуміти, що захворювання на більш важкі форми вірусного гепатиту, протікають з тією ж симптоматикою. Тому, важливо звернутися до лікаря, який встановить точний діагноз та розпочне адекватне лікування.

Чи можна захворіти вірусним гепатитом А повторно?

– Ні, після одужання формується стійкий довічний імунітет.

Як убезпечити себе від вірусного гепатиту А?

Щоб уникнути зараження вірусом гепатиту А дотримуйтеся простих правил неспецифічної профілактики:

  • мийте руки перед вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету;
  • вживайте лише якісну питну воду та харчові продукти і страви. У разі відсутності якісної води – лише кип’ячену (кип’ятити слід не менше 10 хв.);
  • добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед вживанням;
  • купайтеся і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах та водоймах, після купання обов’язково приймайте душ;
  • не займайтеся самолікуванням.

Одним з найбільш надійних способів не захворіти на вірусний гепатит А залишається вакцинація. Відповідно до Національного календаря щеплення проти вірусного гепатиту А не є обов’язковим але відноситься до рекомендованих і може проводитись у разі ускладнення епідемічної ситуації чи за власним бажанням.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх дітей!