Неправильне харчування – загроза для здоров’я

Згідно з результатами досліджень кожна 5-та смерть на планеті Земля спричинена хворобами, які виникають внаслідок неправильного харчування. Дослідження було проведене у 195 країнах на основі даних з 1997 по 2017 рік  й показало, що в середньому 10 млн. людей щорічно помирають через хвороби, яких можна було б уникнути шляхом раціонального харчування й здорового способу життя. Головні винуватці – захворювання серцево-судинної системи, діабет II типу та онкологічні захворювання.

Серцево-судинні захворювання, які є основною причиною смертності в усьому світі, значною мірою обумовлені незбалансованим харчуванням та відсутністю фізичної активності. Ризик хвороб серця та інсульту зменшується, якщо зменшити вживання насичених і транс-жирів та вживати більше поліненасичених жирів, фруктів і овочів. Також важливо зменшити споживання солі, адже це допомагає знизити кров’яний тиск, що є основною причиною серцево-судинних захворювань.

Діабет В його основі  лежить порушення вуглеводного обміну, основне місце в якому належить цукрам. Захворювання розвивається тоді, коли підшлункова залоза не виробляє у достатній кількості інсулін, необхідний для засвоєння цукру організмом. Вирішальну роль в профілактиці діабету є дотримання дієти та  контроль рівня цукру  в крові.

Онкологічні захворювання виникають, коли порушується утворення нормальних клітин, а натомість відбувається злоякісний ріст дефектних, атипових клітин. Дослідження останніх десятиліть показали, що існує суттєвий взаємозв’язок між цими захворюваннями та харчуванням. Підвищена кількість жирів та знижений об’єм рослинної клітковини у їжі може сприяти збільшенню випадків захворювання раком, зокрема, товстого кишечнику. Також рак може стати ускладненням деяких захворювань травного тракту, викликаних неправильним харчуванням (наприклад, гастрит, виразкова хвороба тощо).