ВООЗ підтримує розбудову управління програмою імунізації в регіонах України

За підтримки Бюро ВООЗ в Україні відбулася спільна координаційно-настановча зустріч ВООЗ, МОЗ, ЦГЗ та фахівців відділів імунізації регіональних Центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Захід відбувся 9-10 серпня у Львові.

«Розбудова спроможності обласних Центрів контролю та профілактики хвороб щодо управління програмою імунізації – це одна із найважливіших ланок формування ефективної системи громадського здоров’я в Україні. Особливо це важливо в умовах воєнного часу, коли ризик спалаху вакцинокерованих інфекцій зростає. Я вдячний ВООЗ за системну підтримку системи охорони здоров’я», – сказав заступник міністра охорони здоровʼя – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Фахівці ВООЗ, МОЗ та ЦГЗ представили працівникам відділів імунізації ОЦКПХ функції, необхідні на національному та регіональних рівнях, виконання яких є визначальним для ефективної реалізації програми імунізації. Також обговорили поточну ситуацію та наступні кроки з розвитку цих функцій як складової повноважень відділів імунізації, включно з запропонованим консолідованим планом розвитку Центрів.

Фахівці ВООЗ надали адаптовані презентації щодо плану посилення спроможностей регіональних ЦКПХ, а також представили матеріали Академії імунізації та Центру партнерства ВООЗ про безпеку вакцин. Працівникам ЦКПХ надали практичні поради як користуватися глобальними ресурсами ВООЗ.

Учасники заходу ознайомились із результатами вакцинації внутрішньо переміщених осіб у західних регіонах України, що відбувається за підтримки ВООЗ. Обговорили успішні практики та напрацювали поради для посилення цієї роботи в майбутньому.

«ВООЗ в Україні продовжуватиме надавати систематичну консультативну та технічну підтримку всім учасникам національної програми імунізації в Україні. Нашою спільною метою є запобігання, готовність та ефективне реагування на спалахи інфекційних захворювань та безпека громадського здоров’я», – зауважив доктор Ярно Хабіхт, голова ВООЗ в Україні.

В цілому, ВООЗ не лише підтримала організацію заходу, а й надала більшість матеріалів та готових рішень для посилення спроможностей регіональних ЦКПХ.

Учасників зустрічі також ознайомили з глобальними та регіональним порядком денним з питань імунізації до 2030 року, а також окреслили ключові положення Національної стратегії з імунізації до 2030 року та відповідного Операційного плану. Обговорили поточну ситуацію з рутинною та антиковідною вакцинацією на глобальному, регіональному та національному рівнях.

«Вакцинація – це ефективний засіб профілактики. В час війни питання вакцинації є пріоритетним питанням безпеки громадян. Здоров’я неможливе без ефективної профілактики – тобто вакцинації! Отже, вчимося, вдосконалюємося, розвиваємось і рухаємось лише вперед до перемоги. Дякуємо ВООЗ за підтримку», – прокоментувала захід Наталя Іванченко, голова ДУ «Львівський ЦКПХ МОЗ України».

Захід відбувся за підтримки ВООЗ в партнерстві з Європейським Союзом.

З 2016 року ВООЗ активно підтримує уряд України в посиленні спроможностей з управління Програмою імунізації, надаючи технічну підтримку в межах тісної та скоординованої співпраці з Директоратом громадського здоров’я МОЗ України. Для розбудови функцій управління Програмою імунізації в ОЦКПХ, ВООЗ провела низку заходів щодо посилення спроможностей на національному рівні, а також надала технічну підтримку в  розробці та впровадженні порядку довгострокового планування споживання та постачання вакцин.

Починаючи з 2019 року розвиток спроможностей Програми імунізації на регіональному рівні також підтримувався ВООЗ. В 2021 році, після прийняття  урядом України рішення про створення Центрів з контролю та профілактики хвороб МОЗ України, Бюро ВООЗ в Україні підтвердило готовність продовжувати надавати підтримку для посилення спроможностей управління Програмою імунізації, відтепер фокусуючись на субнаціональному рівні та відділах імунізації ОЦКПХ.