Триває підготовка пошкоджених лікарень Харківщини до зимового періоду

Медичні заклади Харківщини, які постраждали під час російської окупації, вже частково відновлюються. Лікарні, які не зазнали критичних ушкоджень та можуть продовжити роботу, мають бути відновлені до настання холодів. У них відремонтують покрівлі та встановлять вікна. Також їх забезпечать генераторами та станціями Starlink на випадок надзвичайних ситуацій. Про це заступник міністра охорони здоровʼя Богдан Боруховський повідомив в ефірі Національного телемарафону.

За його словами на частині деокупованих територій наразі відсутнє електропостачання, тому деякі  медзаклади досі залишаються знеструмленими та працюють на автономних електрогенераторах.

«Першочергове завдання сьогодні, напередодні осінньо-зимового періоду, – це встановити вікна і відремонтувати покрівлі, щоб не було потрапляння опадів. Цим зараз вже займається Харківська ОВА, вже проведені відповідні заміри,  у деяких закладах розпочинаються ремонтні роботи. Також триває обстеження всіх комунікацій. Паралельно розпочнуться ремонтні роботи та встановлення необхідного обладнання», – розповів Богдан Боруховський.

За його словами, росіяни масово грабували лікарні в окупації, викрадаючи дороговартісне обладнання. Те, що не змогли вивезти – знищували варварським способом. Зокрема, в двох багатопрофільних лікарнях, в Ізюмі та Балаклії, які найбільше постраждали від рук окупантів, було навмисно знищено дороговартісні комп’ютерні томографи.

«Цього тижня ми відвідали Харківщину, оглянули ситуацію на місці та фіналізували потреби кожного медзакладу по обладнанню. Частина обладнання, яке було у нас на залишках, зараз вже доставляється в лікарні на деокупованій території. Ми будемо намагатися поставити все необхідне в максимально короткі терміни, аби наші лікарі могли повноцінно працювати та надавати необхідну допомогу населенню», – додав заступник міністра охорони здоров’я.

Відновлювати медичну систему на деокупованих територіях допомагають міжнародні партнери та гуманітарні організації. Зокрема, в Ізюмі «Сумка самарянина» спільно із ВООЗ розгортають польовий шпиталь, який матиме у своєму складі повноцінну операційну. Також у населених пунктах області, де найбільше постраждала медична інфраструктура,курсуватимуть 4 мобільні амбулаторії, надані Червоним Хрестом.

Окрім того, ЮНІСЕФ доставив на Харківщину 170 тонн допомоги для гуманітарних потреб 1,5 мільйона людей.  Допомога включає набори для надання екстреної медичної допомоги, набори для приймання пологів, хірургічне обладнання, ліки, тощо.

Нагадаємо, напередодні МОЗ повідомляло, що на Харківщині окупанти пошкодили 199 медзакладів, ще 19 зруйновано вщент.