Як уберегтися від інфікування вірусом гепатиту А у воєнний час

В умовах воєнного стану в Україні, особливо гостро стоїть проблема профілактики інфекційних хвороб. Внаслідок постійних обстрілів з боку країни-агресора, руйнування комунальних систем життєзабезпечення, житла, закладів охорони здоров’я, безпрецедентна міграція населення призвела до порушення санітарно-побутових умов, відсутності доступу до централізованого водопостачання, якісних продуктів харчування, дотримання умов особистої гігієни. Збільшився ризик захворювання інфекціями з переважно фекально-оральним механізмом передачі, які передаються водним, харчовим і контактно-побутовим шляхами.

Пріоритетним є питання якісного водопостачання, зокрема, у м. Харкові.

Харківська міська філія державної установи «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» здійснює моніторинг якості питної води у м. Харкові. За 6 місяців поточного року майже в 30% відібраних проб з комунального водогону і тупикових колонок виявлено мікробне забруднення, що є результатом пошкодження комунальних мереж внаслідок постійних обстрілів. Проведено низку відповідних заходів з метою недопущення виникнення ускладнень.

Вкотре попереджаємо громадян нашого міста про необхідність кип’ятіння питної води.

Гепатит А – це гостре вірусне захворювання, яке характеризується ураженням печінки та жовчовивідних шляхів, важкими ускладненнями.

Хто є джерелом інфекції? Тільки хвора людина. За два тижні до появи жовтяниці вірус виділяється назовні і людина в цей час стає заразною – саме тоді, коли ніхто і не підозрює про гепатит. З моменту появи жовтяниці вірус припиняє виділятися і людина стає безпечною для оточуючих.

Як передається вірус? Від людини до людини (після контакту з хворим або його речами), через забруднену воду, харчові продукти, предмети вжитку, брудні руки.

Які перші ознаки захворювання? Період від моменту зараження до появи перших клінічних ознак хвороби проходить від 7 до 45 днів. Захворювання починається гостро – температура тіла підвищується, з’являється головний біль, ломота в тілі, знижується апетит, виникають нудота, блювота, гіркота в роті, важкість та тупий біль в правому підребер’ї, далі приєднується жовтяниця шкіри та очей.

Що робити коли захворіли? Хворого потрібно ізолювати та звернутись до лікаря. Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням.

Як запобігти захворюванню? Важливими заходами профілактики вірусного гепатиту А є:

дотримання правил особистої гігієни, обов’язкове миття рук з милом, особливо перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування громадських місць;

– для пиття і приготування їжі використовувати воду питну гарантованої якості, краще бутильовану або з централізованих джерел водопостачання – кип’ячену;

– перед споживанням овочів, фруктів та ягід  необхідно їх добре промити проточною водою, у разі неможливості – обдати окропом;

– купувати і вживати харчові продукти гарантованої якості і відповідними термінами зберігання.

Надійно захиститися від захворювання можна зробивши щеплення проти вірусного гепатиту А, яке внесено до Національного календаря щеплень як рекомендоване.

Зробити щеплення можна і за власним бажанням, придбавши вакцину самостійно і звернувшись до сімейного лікаря для його проведення або у приватному закладі охорони здоров’я, яке має відповідну вакцину.