Чи  безпечні  обігрівачі приміщень

На тлі інформації щодо можливих проблем з теплопостачанням під час опалювального сезону більшість населення вважає за необхідне мати в своїй оселі електрообігрівач.

За принципом роботи виділяють наступні різновиди нагрівачів: тепловентилятори (подають нагріте повітря за допомогою вентилятора); конвектори (нагріте повітря надходить в приміщення через спеціально призначені для цих цілей решітки), масляні радіатори (сталева секційна конструкція, що нагрівається за допомогою тенів, занурених в масло), інфрачервоні обігрівачі (генерують інфрачервоне випромінювання, аналогічне світловому потоку).

Останній вид обігрівачів, на відміну від інших, наразі не дуже широко використовується у побуті, але щодалі стає популярнішим. Теплові хвилі інфрачервоного спектру нагрівають не повітря (як інші типи обігрівачів), а предмети та поверхні, а вже від них зігрівається повітряне  середовище. Це  те саме тепло, яке людина відчуває від сонця, грубки печі чи батареї опалення. Відповідно температура повітря в приміщенні може бути на 3°С менше, а відчутна тілом температура залишиться в межах 20°С. Розрізняють інфрачервоні обігрівачі  з короткими, середніми та довгими хвилями. Промені з короткою та середньою довжиною хвилі інфрачервоного діапазону використовуються у складських приміщеннях, де люди проводять мало часу, та на вулиці. Промені з довгими хвилями – найбільш оптимальні для здоров’я.  Саме вони складають левову частку випромінювання інфрачервоних обігрівачів,   людина може перебувати під їх променями тривалий час без негативних наслідків для здоров’я.

Будь-які обігрівачі, незалежно від принципу роботи, в більшій чи меншій мірі  знижують вологість повітря в приміщенні й піднімають пил. Але все ж таки, згідно з численними дослідженнями найбільш екологічний з усіх способів опалення – інфрачервоне тепло. Такі прилади не пересушують повітря, не надають повітрю специфічного запаху, абсолютно безшумні (на відміну від  тепловентиляторів), майже не піднімають потоки пилу.

В опалювальний сезон, особливо під час застосування електричних приладів, дуже важливо регулярно очищати обігрівачі від пилу й стежити за вологістю повітря. Для цього існують спеціальні побутові прилади (гігрометри).

Загальновідомо, що перебування в занадто сухому повітряному середовищі викликає погіршення самопочуття, головний біль, втому. Сухість повітря позначається на шкірі та слизових оболонках людини, вони пересихають й втрачають свої захисні функції. Зневоднений організм менше протистоїть інфекціям,  імунітет людини слабшає.

Відносна вологість повітря в приміщеннях, де постійно перебувають люди (в тому числі в житлових кімнатах) повинна бути в межах 40-60 %. За наявності у приміщенні обігрівачів вологість повітря значно зменшується, тому повітря  необхідно обов’язково зволожувати,  використовуючи побутові зволожувачі повітря, ручні розпилювачі води або розвішуючи зволожену тканину.

Який обігрівач встановлювати – вирішувати вам. Головне, щоб ви відчували безпеку,  тепло та  комфорт в оселі.