Наслідки надмірного вживання цукру

Цукор  знаходиться  майже в кожному з повсякденних продуктів, які вживає людина. За статистичними  даними кожен українець вживає близько 100 і більше грамів цукру на  день. Денна норма цукру (сахарози, яка міститься у готових стравах та продуктах харчування промислового виробництва) для людини становить усього 30 грамів.

Експерти  Всесвітньої органiзацiї охорони здоров’я (далі-ВООЗ) рекомендують зменшити споживання цукру до 25 г (п’ять чайних ложок на день). Це дасть змогу істотно зменшити поширення цукрового діабету та ожиріння.

За останніми даними ВООЗ надмірною вагою в сучасному світі страждають приблизно 1,5 мільярда дорослих людей і ще 350 млн. схильні до ожиріння. Приблизно 20 млн. дітей до 8 років мають проблеми із зайвою вагою. Загальносвітова кількість хворих на цукровий діабет до 2030 року досягне 366 млн.

В Україні, за найскромнішими підрахунками, від зайвої ваги страждає кожна четверта жінка і кожен шостий чоловік, всього ожирінням страждає близько 15% населення нашої країни. В Україні налічується близько 2 млн. хворих на цукровий діабет і ця цифра з кожним роком збільшується.

Цукрова залежність дуже небезпечна для здоров’я. Чим більше в нашому житті солодких продуктів, тим швидше організм починає старіти. Разом із задоволенням від цукру ми отримуємо беззаперечну можливість заробити серйозні захворювання.

Які ж наслідки надмірного вживання цукру?

1.Відкладення жиру та ожиріння Той цукор, який вживається людиною, відкладається в печінці у вигляді глікогену. Якщо запаси глікогену в печінці перевищують звичайну норму, з’їдений цукор починає відкладатися у вигляді жирових запасів. Регулярне вживання солодкого може запустити особливий ген, який змушує тіло накопичувати зайві запаси. Цю думку підтвердили дослідники американських наукових лабораторій, що прослідкували цей процес у піддослідних мишей. Було виявлено, що їжа з високим вмістом жиру і цукру стимулює рецептори, які беруть участь у жировому обміні. Якщо вони постійно перебувають у збудженому стані, жир в організмі відкладається набагато інтенсивніше.

  1. Виникнення почуття несправжнього голоду Вченим вдалося виявити в мозку людини клітини, які відповідають за контроль над апетитом і можуть викликати помилкове відчуття голоду. Якщо вживати продукти з високим вмістом цукру, то вільні радикали починають заважати звичній, нормальній роботі нейронів, що призводить в результаті до почуття помилкового голоду, а це, як правило, закінчується переїданням і сильним ожирінням.
    3. Сприяє старінню Надмірне вживання цукру може привести до того, що на шкірі раніше терміну почнуть з’являтися зморшки, так як цукор відкладається про запас у коллагені шкіряного покрову, тим самим зменшуючи його еластичність.
  2. Викликає звикання Як показали досліди, проведені на щурах, цукор викликає досить сильну залежність. Ці дані справедливі і для людей. При вживанні цього продукту в мозку людини відбуваються такі ж зміни, що і під дією морфіну, кокаїну і нікотину.
    5. Позбавляє організм вітамінів групи В При надмірному вживанні цукру відбувається велике «загарбання» вітамінів групи В у всіх органах і системах. Це, в свою чергу, може привести до надмірної нервової збудливості, розладу травлення, почуттю постійної втоми, зниження зору, анемії, м’язових і шкірних захворювань, серцевих нападів і багатьох іншим неприємних наслідків.

6.Впливає на серце Вже досить давно було встановлено зв’язок надлишкового споживання цукру з порушеннями серцевої діяльності. Більшість серцево-судинних захворювань починаються з неправильного способу життя і харчування. І номер один в списку  – жирненьке і солоденьке. Продукти з високою концентрацією цукру закупорюють стінки судин, через що виникають тромби. Багато хто знає, що гіпертонію викликають солоні продукти, але точно так само викликає її і солодке. Такі продукти стають причиною звуження судин, створюючи тим самим навантаження на них. Солодке радять при низькому тиску, тоді воно корисне.

  1. Призводить до карієсу Карієс з’являється, коли бактерії ротової порожнини харчуються простими цукрами. В результаті їх життєдіяльності утворюється кислота, що руйнує зубну емаль, а потім і м’який дентин – тканину, з якої складається зуб.
  2. Цукровий діабет Однією з основних проблем людства в сучасному світі стає таке захворювання, як цукровий діабет. Існує безліч причин прояви цієї патології, і надмірне споживання цукру – одна з них. Якщо постійно підкріплювати організм солодкими продуктами, підшлункова залоза змушена працювати в посиленому режимі, постійно виробляючи значну кількість інсуліну. В результаті такого процесу спостерігається поступове погіршення функції інсулярного апарату, що призводить до подальшого зниження вироблення інсуліну. Цукровий діабет небезпечний своїми наслідками і величезною кількістю ускладнень. В результаті його розвитку порушуються практично всі обмінні процеси в організмі, виникають проблеми зі шкірою, нирками і печінкою, органами серцево-судинної системи. Підвищення рівня глюкози в крові порушує баланс холестерину  може привести до появи артеріальної гіпертензії. Нерідко при цукровому діабеті розвивається анемія. Крім того, діабет не підлягає повному лікуванню.
  3. Рак підшлункової залози Згідно з останніми даними, споживання цукру провокує ризик розвитку раку підшлункової залози. Вчені з університету Стокгольма провели лабораторні дослідження, в ході яких використовували дані 78 тисяч чоловіків і жінок у віці від 45 до 83 років (дані збиралися на протязі 7 років). У 130 осіб була виявлена ця хвороба, а у тих, хто зловживав “солоденьким”, ризик у порівнянні з тими, хто його майже не їв, зростав на 69%.
  4. Найбільш значний фактор – цукор знижує силу імунної системи в 17 разів. Чим більше цукру у нас в крові, тим гірший імунітет.

Тепер, коли ви знаєте все про негативний вплив цукру на організм, ви напевно поставитеся до свого харчування з великою увагою і обережністю. Бережіть своє здоров’я!