Спростовуємо черговий російський фейк про неякісну кров для пацієнтів

Через невдачі на фронті російські пропагандисти запустили чергову дезінформаційну кампанію. Цього разу вона спрямована на дискредитацію ЗСУ, Міністерства охорони здоров’я України та країн-членів НАТО.

Її зміст зводився до того, що Україна гостро потребувала донорської крові, а тому, начебто, запросила її у членів-країн НАТО. Після того як «консервована кров» начебто надійшла до України, її, за словами російських пропагандистів, вирішили вибірково перевірити та виявили збудників ледве не всіх можливих інфекційних захворювань. Це все ніби підтверджується офіційним листом від міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Факт 1. За весь період великої війни Україна жодного разу не зверталася до закордонних партнерів за донорською кров’ю чи її компонентами. Україна вибудувала національну службу крові, яка працює за європейськими стандартами і забезпечує доступ пацієнтів до якісних та безпечних компонентів донорської крові у достатній кількості.

Факт 2. З першого дня війни українці самостійно надійно тримають донорський фронт. У країні налагоджено системне планове донорство, яке дає змогу забезпечити сталі запаси крові, та вибудувано її логістику. Якщо в центрах крові виникає термінова потреба, люди активно відгукуються на запити і закривають такі потреби протягом кількох годин.

Факт 3. Україна не проводить вибіркових перевірок крові та її компонентів. Будь-яка донорська кров чи її компоненти завжди і без винятків проходить лабораторні дослідження. Відповідно, до використання потрапляє лише та кров та її компоненти, які є безпечними й ефективними для пацієнта.

Факт 4. Лист, начебто відправлений на керівника уряду, – фейковий, що видно неозброєним оком. До прикладу, він не відповідає вимогам до оформлення офіційних документів в Україні.

Міністерство охорони здоров’я нагадує, що в Україні триває ініціатива «Твоя кров може воювати. Стань донором». Її мета – не лише спонукати до донорства крові, а й сформувати сталий реєстр потенційних донорів, які за потреби можуть поповнити запаси крові та допомогти українським пацієнтам, підтримати обороноздатність країни.

Є кілька варіантів,  як долучитися до донорства:

  • Звернутися безпосередньо до центру крові, якщо саме в цей день там очікують на донорів. Практично у кожному місті є центри крові або інші медичні заклади, де можна здати кров. Якщо в регіоні знижується запас крові або виникає гостра нестача конкретної групи крові, медичні заклади повідомляють про це на своїх офіційних сторінках або в соцмережах.
  • Записатися телефоном у базу донорів у центрах крові свого міста. Всі медичні заклади, які роблять запаси крові, мають власну базу донорів і за потреби у крові зв’язуються з ними. Список центрів крові можна знайти тут: https://utcc.gov.ua/tsentry-krovi/

Записатися онлайн в реєстр донорів. Кожен, хто бажає задонатити кров, може зареєструватися на відповідних вебсервісах, внести туди всю необхідну інформацію і чекати повідомлення від координаторів. Онлайн-сервіси: https://www.donor.ua/ та https://helsi.me/.

Інформація з сайту МОЗ України