#ЗдоровішіРазом Що важливо знати про е-рецепт на антибіотики

Експерти ВООЗ визначають причиною зростаючої хвилі антибіотикорезистентності безконтрольне застосування антибіотиків пацієнтами без призначення лікаря. Саме тому в Україні призначення антибіотиків здійснюється за е-рецептом. Це дозволить посилити контроль за відпуском та відстежувати обʼєми споживання антибіотиків в країні.

 Що важливо знати пацієнту? 

  1. Електронний рецепт може виписати будь-який лікар

Це може бути як лікар первинної допомоги, так і вузький спеціаліст, до прикладу хірург. Головна умова – лікар та заклад, у якому він працює, має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоровʼя.

  1. Для отримання е-рецепта не обовʼязково мати декларацію з сімейним лікарем

Натомість пацієнт також має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоровʼя. Це можна зробити на прийомі у будь-якого лікаря. Зауважимо, всі пацієнти, які обрали сімейного лікаря, уже зареєстровані в системі.

Для реєстрації в ЕСОЗ достатньо мати документ, що посвідчує особу та ідентифікаційний код (у разі його присвоєння).

  1. На перехідному періоді допускається відпуск антибіотиків за паперовим рецептом

У разі, якщо заклад, до якого ви звернулися поки не зареєстрований та не працює в електронній системі охорони здоровʼя, на час дії перехідного періоду лікар випише вам рецепт на паперовому бланку форми №1.

  1. Виключення діє тільки для тих аптек, що знаходяться в зоні проведення бойових дій або перебувають в тимчасовій окупації, оточенні.

Такі аптеки тимчасово на час дії воєнного стану зможуть і далі відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря.

  1. Волонтерські організації можуть закупляти антибіотики у дистриб’юторів без рецепта

Військові адміністрації, підрозділи Збройних сил, а також залучені волонтерські та благодійні організації можуть закуповувати антибіотики оптово безпосередньо у дистрибʼюторів для потреб воєнного часу без рецепта.

За матеріалами ЦГЗ МОЗУ