#ЗдоровішіРазом Як ми можемо протистояти антибіотикорезистентності

Антибіотикорезистентність

Антибіотики – супергерої, які борються зі шкідливими бактеріями, що викликають такі захворювання як туберкульоз, пневмонію, ангіну та ін. Втім, якщо антибіотики використовувати без відповідних підстав вони стають все менш ефективними, а бактерії – резистентними до їх дії.

Чи можна зупинити антибіотикорезистентність?

Антибіотикорезистентність – природний процес, який неможливо повністю зупинити. Однак, резистентність бактерій до лікування набирає шалених обертів саме внаслідок нераціонального та неправильного вживання антибіотиків. Так, навіть звичайні бактеріальні інфекції, які на разі швидко лікуються антибіотиками, можуть стати смертельно небезпечними.

Однак саме ми можемо вплинути на темпи розвитку антибіотикорезистентності, дотримуючись базових правил та рекомендацій. Це дозволить сповільнити процес та дати час науці винайти нові антибактеріальні препарати та інші ефективні методи лікування інфекційних захворювань.

Що ми можемо зробити вже сьогодні для протидії антибіотикорезистентності

  1. Вживати антибіотики лише за призначенням лікаря
  2. Дотримуватися правил прийому: дозування, кратності і часу прийому відповідно до рекомендацій лікаря
  3. Закінчувати та не переривати курс лікування
  4. Не використовувати самовільно антибіотики з упаковки, яка залишилася після курсу лікування; не ділитися цими ліками з іншими та не радити їх приймати
  5. Повідомляти лікарю про всі побічні ефекти або якщо прописані ліки не полегшують симптоми захворювання.

Як захистити себе від інфекційних захворювань?

  • Вакцинуйтеся. Деякі вакцини можуть попередити серйозні бактеріальні захворювання, як, наприклад, менінгіт, пневмонію й отит, які можуть викликати такі збудники як пневмокок та менінгокок.
  • Стежте за гігієною. Регулярно та правильно мийте руки й очищайте робочу поверхню.
  • Дотримуйтесь правил гігієнічного приготування та зберігання їжі: зберігайте сире м’ясо, морепродукти і яйця роздільно. Піддавайте продукти правильній термічній обробці. Звичайні харчові продукти можуть бути джерелом інфекції.
  • Дотримуйте соціальну дистанцію з людьми, що хворіють.
  • Дотримуйтеся правил захищеного сексу.
  • Стежте за гігієною ротової порожнини, не нехтуйте профілактичними оглядами у лікаря-стоматолога.

Антибіотик – за призначенням лікаря!

За матеріалами ЦГЗ МОЗУ