МОЗ, ЦГЗ, ВООЗ і ОЦКПХ обговорили відновлення і розвиток системи громадського здоров’я в Україні

Центр громадського здоров’я спільно з Міністерством охорони здоров’я, Бюро ВООЗ в Україні та обласними центрами контролю та профілактики хвороб (ОЦКПХ) провели виїзну нараду щодо питань відновлення і розвитку системи громадського здоров’я в Україні.

Протягом триденної зустрічі учасники обговорювали ключові напрями розвитку в системі громадського здоров’я з урахуванням положень Закону України «Про систему громадського здоров’я», викликів сьогодення, потреб і шляхів розвитку інституцій громадського здоров’я та пріоритетних програм громадського здоров’я.

Особливу увагу зосередили на питаннях інституційної спроможності до готовності й реагування системи громадського здоров’я на загрози радіаційно-ядерного, хімічного, біологічного характеру. Команди представників ОЦКПХ працювали над вирішенням ситуаційних завдань за запропонованими сценаріями для визначення критичних прогалин, потреб і необхідної допомоги задля формування пріоритетних кроків і активностей з удосконалення і посилення спроможностей.

Серед важливих програмних напрямів обговорено:

  • створення інформаційного фонду громадського здоров’я як системи збору й обробки даних, необхідних для забезпечення моніторингу за станом здоров’я населення та факторами ризику, що на нього впливають;
  • питання раннього виявлення і оповіщення про ризики для здоров’я;
  • критичні аспекти посилення програм імунопрофілактики на обласному рівні та удосконалення реагування на спалахи вакцинокерованих інфекцій, зокрема кору й поліомієліту;
  • створення і розвиток епідеміологічного нагляду за хронічними неінфекційними хворобами;
  • практичні аспекти реалізації плану дій із протимікробної резистентності.

Акцентовано роль і лідерство фахівців ОЦКПХ і Головних державних санітарних лікарів територій у міжсекторальній співпраці й координації програмних напрямів громадського здоров’я з іншими заінтересованими інституціями.

«Центр громадського здоров’я, як національний координатор, насамперед докладає багато зусиль для розвитку кадрів та технічної компетенції системи громадського здоров’я. Тому дуже важливо, що сьогодні наші партнери приділяють багато уваги на покращення роботи регіонів. Ефективні Обласні Центри контролю та профілактики хвороб — це справжній ключ до здоров’я нашого населення та велика підтримка медичної системи», — говорить Людмила Черненко, генеральна директорка Центру громадського здоров’я.

«Успіх розвитку системи громадського здоров’я залежить, у тому числі, від лідерства ОЦКПХ на місцях та інтеграції з розвитком системи охорони здоров’я, що спільно функціонують для людей і заради їхнього здоров’я», — підкреслив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

«Всі області стикаються з подібними викликами, і водночас контекст і особливості завдань потребують адаптації до потреб окремих громад. Тісна співпраця між Центром громадського здоров’я, як провідною експертною інституцією з громадського здоров’я на національному рівні, та ОЦКПХ на регіональному рівні — мають вирішальне значення для забезпечення розвитку системи громадського здоров’я при належній підтримці та технічному керівництві з національної сторони, а також через взаємонавчання на обласному рівні, де кожна область може наслідувати найкращі практики, які вже пілотуються/впроваджуються іншою», — зазначив Представник Бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт.

Захід було організовано за фінансової підтримки ВООЗ, Європейського Союзу, USAID.