Зайва вага та наше здоров’я

Загальновідомо, що надмірна маса тіла — один із показників стану здоров’я людини.

Надлишкова вага визначається за індексом маси тіла (ІМТ), який обраховується шляхом ділення маси тіла людини (кг) на зріст (м), зведений у квадрат. Відповідно до визначень Всесвітньої організації охорони здоров’я нормальною вважається вага при значеннях ІМТ 18,5-24,9. Якщо ІМТ знаходиться в інтервалі від 25,0 до 29,9, людина має надлишкову вагу, а вище 30,0 – ожиріння різного ступеню.

Як правило, ожиріння виникає внаслідок споживання їжі з високою енергетичною цінністю (калорійністю) у поєднанні з недостатньою фізичною активністю і фактором спадковості. В поодиноких випадках спостерігається виникнення ожиріння на тлі ендокринних порушень, вживання медикаментів або психічних розладів.

В Україні у 2019 р. вперше було проведене епідеміологічне національне дослідження щодо поширеності основних факторів ризику неінфекційних захворювань (‎STEPS). Згідно даних цього дослідження‎ майже 60 % населення старше 18 років мали надмірну вагу (ІМТ ≥ 25), у тому числі чверть населення (24,8 %) – ожиріння. Для порівняння: у 1990 році зайву вагу в Україні мало 48,9 % населення.

Надлишкові кілограми (особливо, коли їх багато) погіршують якість життя. Багато людей мають низьку самооцінку, страждають від депресії та інших психологічних проблем, пов’язаних з дискримінацією та ізоляцією в суспільстві. А головне – ожиріння підвищує ризик серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу, деяких видів раку та багатьох інших захворювань.

Ожиріння є однією з головних причин передчасної смерті у всьому світі. Якщо показник ІМТ складає 30-35, середня тривалість життя зменшується на строк від двох до чотирьох років, а при крайньому ступені ожиріння (ІМТ>40) середня тривалість життя знижується на 10 років. Загалом, ожиріння призводить до скорочення середньої тривалості життя на шість – сім років.

Надмірну вагу і ожиріння, так само як і пов’язані з ними неінфекційні захворювання, краще попередити, ніж лікувати. Виходячи з причин виникнення надлишкової ваги, профілактика ожиріння зводиться до комплексу заходів – раціонального харчування (читати тут https://cloud.phc.org.ua/index.php/s/6BrQDQbAZbzSQxt/download) та регулярної фізичної активності (60 хвилин в день для дітей і 150 хвилин в тиждень для дорослих).