До всесвітнього дня боротьби зі СНІДом

З ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, починаючи з 1988 року, 1 грудня відзначається як Всесвітній день боротьби зі СНІДом, головною  метою якого є привертання уваги до такої важливої для кожної особистості та суспільства в цілому теми.

Нагадаємо, що перший випадок СНІД було зареєстровано у 1983 році. Після зараження організму ВІЛ, у більшості людей не спостерігається симптомів. Але іноді, через декілька днів після інфікування, у деяких заражених гостро з’являється збільшення лімфовузлів, лихоманка, слабкість, висип тощо. Цей стан має назву гострого ретровірусного синдрому. Ці ознаки за кілька тижнів минають самі собою. В інших випадках інфекція «починає свій шлях» у організмі безсимптомно.  ВІЛ вражає імунну систему таким чином, що організм не може протистояти ВІЛ-асоційованим захворюванням.

На сьогодні, Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ. ВІЛ-інфекція має тривалий перебіг хвороби, пов’язаний з прогресуючим зниженням імунітету, розвитком імунодефіциту та приєднанням опортуністичних хвороб (інфекційні, онкологічні захворювання).

Антиретровірусна терапія (АРТ), яка використовується при лікуванні, дозволяє людям, які мають ВІЛ-позитивний статус вести якісне та продуктивне життя. Вона гальмує розвиток опортуністичних захворювань та дає можливість попередити подальшу передачу ВІЛ.

На ВІЛ-інфекцію хворіють тільки люди, а джерело інфекції – хворий або вірусоносій. Зараження  відбувається при потраплянні вірусу з інфікованою біологічною рідиною: у кров – через ушкоджену шкіру, слизові оболонки – штучним шляхом (переливання препаратів крові, трансплантація, використання нестерильного інструментарію при маніпуляціях) або природним (статевий або трансплацентарний шлях), у дітей можливе інфікування внаслідок грудного вигодовування.

ВІЛ-інфекція не передається при побутових, виробничих контактах та при звичайному спілкуванні. Вакцини проти СНІДу не існує, тому єдиним способом запобігання зараженню є уникнення ситуацій, які створюють ризик інфікування, а саме:

  • не вживати наркотики, уникати незахищених статевих контактів;
  • уникати проведення таких маніпуляцій, як пірсинг, татуювання, якщо немає впевненості, що для цього використовується стерильний інструментарій;
  • користуватись індивідуальними предметами особистої гігієни (прибори для гоління, манікюру тощо).