Здорове харчування – запорука довголіття

Неправильне харчування є одним з основних факторів ризику для здоров’я населення та скорочення тривалості життя у всьому світі.

Дані національного дослідження STEPS, яке проводилось в Україні у 2019 році, свідчать про те, що в Україні розповсюджені нездорові моделі харчування. Так, дві третини (66,4%) населення не споживали достатньої кількості фруктів і овочів. Майже половина населення (44,9%) завжди або часто додавала в їжу сіль або солоний соус до їжі або під час їжі. Середнє споживання солі становило 12,6 г на добу, що більше ніж удвічі перевищує максимальний рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров’я рівень – 5 г на добу.

Ще у 2017 році Міністерством охорони здоров’я України разом з Центром громадського здоров’я та експертами-дієтологами були розроблені та схвалені національні рекомендації здорового харчування, дотримання яких допоможе запобігти розвитку багатьох захворювань. Ось основні з них:

Споживайте щодня різноманітні й корисні харчові продукти. З’їдайте  кожного дня щонайменше 300 г овочів (без урахування картоплі) та 200 г фруктів та ягід, рівномірно розподілених протягом дня. Ці продукти повинні становити основну частину – до третини денного раціону. Чверть щоденної тарілки здорового харчування повинні займати цільнозернові продукти (70-90 г на добу): ячмінь, пшениця, вівсянка, гречка, нешліфований рис, макаронні вироби з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці. Ще одну чверть тарілки потрібно заповнити корисним білком – нежирне м’ясо (переважно м’ясо птиці), риба (краще жирна морська, 2-3 страви на тиждень), бобові (75 г на добу), яйця (1-2 на добу), несолоні та несолодкі горіхи й насіння (2 столові ложки щодня), молочна та несолодка кисломолочна продукція низької та помірної жирності (2,5 – 3 порції на добу).

Уникайте надмірного споживання харчових продуктів і страв із значним вмістом солі, цукру та жиру. 

  • Рекомендована норма споживання солі – не більше 5 г на добу (приблизно одна чайна ложка). Більша частина спожитої солі (до 70%) міститься в перероблених харчових продуктах (м’ясні та рибні продукти, солоний сир, готові соуси, консервовані овочі тощо) та харчових продуктах, що споживаються у великих кількостях (наприклад, хліб). При приготуванні їжі вдома використовуйте йодовану сіль.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує вживати жінкам не більше 25 г цукру (п’ять чайних ложок без гірки) та до 35 г чоловікам (сім чайних ложок без гірки). Ця рекомендована доза не включає в себе натуральні джерела цукру, такі як фрукти і овочі, але міститься у кулінарних стравах, солодких напоях, соках та нектарах, кондитерських виробах та інших готових до споживання харчових продуктах промислового виробництва. Загальна рекомендована кількість вжитого цукру
    (з урахуванням меду, фруктів та овочів). складає в середньому 50 г.
  • Менше жирів. Споживайте до 70 г корисних жирів – оливкова, соняшникова, лляна, кукурудзяна та інші рослинні олії. Ненасичені жири, що містяться в рослинних оліях, рибі, горіхах та насінні, краще насичених, що містяться в жирах тваринного походження, вершках та вершковому маслі. Частина промислових трансжирів, що знаходяться в технологічно оброблених харчових продуктах, їжі швидкого приготування, смаженій їжі, кондитерських виробах, напівфабрикатах, продуктах глибокої заморозки, маргаринах і бутербродних сумішах повинна бути мінімальною – не більше 1%.

Порівняйте своє харчування з «Тарілкою здорового харчування», розробленою дієтологами Гарвардської школи громадського здоров’я за посиланням:

https://cloud.phc.org.ua/index.php/apps/files_sharing/publicpreview/XXDNoPNJMrfg3Fj?fileId=323171&file=/inf_eda2_1600x1200_rgb_300dpi.png&x=1280&y=720&a=true

Пам’ятайте, що здорове харчування коштує менше, ніж звичне для нас нездорове харчування, і незрівнянно менше – ніж лікування хвороб.

Ваше здоров’я і довголіття – у Ваших руках і у Вашій тарілці!