Штам OMICRON ще актуальний

На теперішній час в Харківській області, які в Україні, циркуляція нового штаму вірусу XBB.1.5 не встановлена.

За результатами досліджень вірусологічної референс-лабораторії державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» на території м. Харків циркулює штам Оmicron коронавірусу SARS-CoV-2 (підлінії ВА.5.2, ВF.6, ВЕ 1.1).

Незважаючи  зниження показників захворюваності за останні 3 місяці COVID-19 не зник та продовжує забирати людські життя. В Україні карантинні обмеження продовжено постановою КМУ від 23.12.2022 №1423 до 30 квітня 2023 року.

У Харківській області у січні зареєстровано 118 випадків COVID-19. Померло 8 хворих, летальність склала 6,8% при середній за час епідемії 2,3%. Однією з причин є недостатнє тестування хворих з симптомами ГРВІ на SARS-CoV-2, що призводить до недовиявлення випадків. Щотижня в лікувальних закладах області обстежено менше 35  при необхідному 300 з кожних 100 тисяч населення (середній показник по Україні – 253,0). Через легкий перебіг COVID-19 населення у більшості випадків не звертається за медичною допомогою з початком хвороби. Проте під час війни та тривалого стресу можливість опору імунної системи хворобам зменшується, кількість померлих від COVID-19 у віці до 50 років зростає.

Нагадуємо, що дослідження, як методом ПЛР так і швидкими тестами, в комунальних лікувальних закладах та в нашій установі проводяться безкоштовно.

Своєчасне встановлення діагнозу підвищує шанс зберегти життя, зменшує інфікування хворим оточуючих.

Турбота про своє здоров’я  та оточуючих це Ваш вклад у перемогу!