Профілактика РШМ

👩‍ Ми продовжуємо розповідати про рак шийки матки, і у цьому дописі йтиметься про способи профілактики захворювання. 

1 Регулярно проходьте ПАП-тест

Усі жінки мають раз на рік проходити обстеження у сімейного лікаря та гінеколога. Саме ці спеціалісти визначають, які види діагностики варто пройти для підтримання здоров’я та раннього виявлення можливих онкологічних захворювань.  Наприклад, жінкам віком 30–49 років варто регулярно робити скринінг. Інтервали між такими обстеженнями не повинні перевищувати 5 років, рекомендовано робити їх раз на 3 роки. 

Один із видів дослідження, який використовують для виявлення захворювання, є мазок Папаніколау (або ПАП-тест). Він допомагає своєчасно виявити передракові стани шийки матки, які зазвичаай на 100% виліковні, але без належного лікування можуть призводити до розвитку раку. 

2 Вакцинуйтеся проти вірусу папіломи людини (ВПЛ)

Щеплення проти ВПЛ ― доведена та ефективна профілактика раку шийки матки. Вона на 90% зменшує ймовірність розвитку новоутворень. Щеплення дівчатам рекомендують робити у віці 9–14 років ще до початку статевого життя. Проте вакцинувати варто і хлопців, адже вони можуть бути носіями ВПЛ. Щеплення захищає від розвитку таких видів раку як рак шийки матки, порожнини рота й горла, статевих органів і ануса. Вакцина проти ВПЛ також рекомендована людям віком до 26 років, якщо вони ще не вакциновані. Однак дорослі віком від 27 до 45 років, можуть також зробити вакцину проти ВПЛ після спілкування з лікарем.

3 Практикуйте безпечний секс. Ризик розвитку раку шийки матки можна знизити, вживаючи заходів із запобігання інфекціям, що передаються статевим шляхом. Ви

4Відмовтеся від куріння. Куріння пов’язують із розвитком плоскоклітинного раку шийки матки. Тож якщо ви не курите, – не починайте. Якщо ж курите, поговоріть зі своїм сімейним лікарем про можливі рішення, які допоможуть вам кинути палити.

#ЗдоровішіРазом #ршм

Джерело – МОЗ України