Безоплатна діагностика для раннього виявлення РШМ

👩‍ Програма медичних гарантій дає українським жінкам можливість безоплатно проходити діагностику для раннього виявлення РШМ. 

👉 Одним з найдоступніших та ефективніших методів ранньої діагностики є ПАП-тест на рак шийки матки, який можна зробити у гінеколога. 

Проходити його доцільно в середньому  раз на 3 роки. За наявності чинників ризику, рекомендується робити такий тест раз на рік.

До факторів ризику можна віднести: 

🔘 куріння

🔘 наявність ВІЛ-інфекції

🔘 прийом кортикостероїдів

🔘 часту зміну статевих партнерів без використання презервативів

🔘 рак шийки матки у матері/бабусі/сестри

🔘 ранній початок статевих стосунків (до 16 років)

❗ Звертаємо увагу, що ПАП-тест (онкоцитологію) можна пройти у гінеколога в закладах охорони здоров’я, які законтрактовані Національною службою здоров’я України (НСЗУ),  безоплатно. 

Найближчий такий заклад завжди можна знайти за допомогою оператора контакт-центру НСЗУ за телефоном 16-77.

❗ Нагадуємо, що до гінеколога жінка може звертатися без направлення. 

❗Візит до гінеколога (зокрема, і дитячого), у якого під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями, оплачує НСЗУ.

Ще одна можливість запобігти розвитку онкозахворювання – проходити гістероскопію, яка входить до переліку шести безоплатних досліджень для раннього виявлення онкологічних хвороб. (Це  візуальний огляд стінок порожнини матки за допомогою тонкого оптичного приладу – ендоскопа).

❗ Пацієнтки після 50 років можуть пройти це діагностичне дослідження безоплатно. Проте жінці молодшого віку лікар також може виписати направлення на таке дослідження, якщо підозрюватиме новоутворення. У такому разі дослідження також буде оплачене Національною службою здоров’я України.

#ЗдоровішіРазом #ршм

Джерело – МОЗ України