Яна Терлеєва на зустрічі з Глобальним фондом: «Перед нами вкрай складне завдання – протидіяти туберкульозу в умовах активних бойових дій та міграції»

У Кракові (Польща) пройшов національний діалог представників України та Глобального фонду щодо фінансування програм протидії ВІЛ-інфекції та туберкульозу в умовах воєнної агресії росії та післявоєнного періоду. 

На стратегічній зустрічі обговорили рекомендації щодо комплексних заходів протидії туберкульозу в умовах бойових дій, плани відновлення після COVID-19 і війни та реагування на виклики щодо лікування, діагностики та підтримки мігрантів і внутрішньо переміщених осіб з туберкульозом.

“Зараз перед нами стоїть вкрай складне завдання – протидіяти туберкульозу в умовах активних бойових дій та міграції. Ми зіштовхнулись з новими викликами: знищеними та пошкодженими профільними медзакладами; скупченнями людей у сховищах, евакуаційному транспорті; систематичним стресом та послабленим імунітетом у людей, перерваним процесом лікування тощо. Саме завдяки підтримці партнерів ми зможемо й надалі успішно впроваджувати зміни та ефективно протидіяти туберкульозу”, – каже Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров’я.

На зустрічі акцентували увагу на пошуку рішень щодо покращення виявлення туберкульозу, поліпшення доступу до якісного лікування туберкульозу, а також усунення бар’єрів, пов’язаних з правами людини та гендерними факторами. Було наголошено на необхідності покращити процес розслідування контактів людей з туберкульозом, забезпечити постійний доступ до препаратів для профілактики захворювання, впровадження людино-орієнтованих моделей профілактики тощо.

Як повідомлялось, до стратегічної зустрічі були залучені представники Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я, міжнародних та національних партнерів, Глобального фонду, а також представники ключових груп.

Головне завдання зустрічі – узгодження концепції запиту України на фінансування від Глобального фонду на 2024-2026 роки, на боротьбу з ВІЛ, туберкульозом і створення гнучких і сталих систем охорони здоров’я.

Джерело – сайт ЦГЗ МОЗУ