Педикульоз

Педикульоз є невід’єним супутником війни. На тлі  активних міграційних процесів, довготривалої скупченості людей,  неможливості дотримуватися особистої гігієни ураженість педикульозом швидко поширюється серед населення.

Зараження відбувається при близькому контакті з завшивленою людиною та через її особисті речі. Розрізняють три види педикульозу: головний, платтяний та лобковий.

Епідемічне значення педикульозу (особливо платтяного) величезне – може загрожувати поширенням таких особливо небезпечних інфекцій, як висипний тиф, волинська (траншейна) лихоманка, що характеризуються тяжким перебігом хвороби з високою летальністю.  Саме воша і є переносником збудників цих небезпечних інфекцій – рикетсій, що паразитують у кишечнику комах. Зараження людини відбувається внаслідок втирання збудника у пошкоджену шкіру після укусу або кон’юктиву ока.

Найголовнішою «зброєю» проти цих страшних інфекцій є профілактика та боротьба з педикульозом. Основні правила попередження зараження вошами: миття тіла та голови з використанням миючих засобів, щоденна заміна нижньої білизни, невикористання чужого одягу та білизни.

Лікування полягає в знищенні вошей та гнид на тілі людини та на предметах обіходу шляхом застосування хімічних засобів (педикулоцитів) або за допомогою фізичного та механічного методів. В аптечній мережі на сьогодні досить широкий вибір протипедикульозних препаратів як для дорослих так і для дітей. Єдина вимога  – чітко дотримуватися рекомендацій до застосування засобу. В разі медичних протипоказів, або неможливості придбати педикулоцити можна застосовувати механічний та фізичний методи: вичісування густим гребінцем волосся на білий аркуш. Така процедура проводиться до 30 хвилин в залежності від довжини волосся щоденно після чого папір з вошами та гнидами зпалюють. Для полегшення вичісування гнид на волосся наносять теплий 5-10% столовий
оцет, зав’язують поліетиленовою хусткою і рушником, витримують 30 хвилин,  полощуть у проточній воді; прасують  речі  (особливо у складках та швах) дуже гарячою праскою з двох боків; кип’ятять білизну.

Довідково. Педикульоз – паразитарне захворювання шкіри та волосся, що викликається вошами – дрібними кровосисними безкрилими комахами.

Клінічна картина рикетсіозів супроводжується гарячкою, ураженням кровеносних судин (ззовні проявляється розеольозним висипом), внутрішніми кровотечами, психозом – в випадках висипного тифу або повторними чотири-п’ятиденними нападами гарячки, болем у кістках і м’язах (біль настільки сильний, що хворі не можуть ходити, сидіти, навіть ворушитися у ліжку) та розеольозним висипом при волинській лихоманці.