Центр громадського здоров’я розробив дестигматизуючий “словник” для протидії туберкульозу

Фахівці відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров’я розробили національні рекомендації дестигматизуючої термінології для формування та розвитку дестигматизуючої, заснованої на правах людини, гендерно-чутливої мови спілкування про туберкульоз. Рекомендації будуть корисні фахівцям сфери протидії туберкульозу, медикам, соцпрацівникам та представникам громадських організацій. За посередництва пацієнтської організації TBpeopleUkraine в рекомендаціях було враховано безпосередній досвід людей, яких торкнулась проблема туберкульозу.

Стигма та самостигма зменшують прихильність людей до лікування, перешкоджають швидкій реінтеграції у суспільство та відновленню працездатності. Більше третини (39%) людей в Україні особисто стикалися зі стигмою на шляху діагностики та лікування ТБ, і це заважало їм отримувати медичні послуги. Здебільшого стигматизація проявляється під час відвідування медичних закладів (18%), на роботі (11%), у громаді (10%).

“Усі заходи з протидії стигмі й дискримінації та формування толерантного ставлення починаються з мови спілкування. Нам потрібно змінювати мислення, мову та діалог щодо туберкульозу у повсякденному та професійному житті, акцентувати увагу на людях, а не на їхніх особливостях чи хворобі, поважати права людей. Орієнтована на людину мова дозволяє спонукати говорити відкрито про свій досвід, формувати толерантне ставлення до людей з туберкульозом у суспільстві. Толерантна лексика – це шлях у напрямку глобального подолання туберкульозу”, – каже Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу ЦГЗ.

Відповідно до Програми медичних гарантій на 2023 рік щодо діагностики та лікування туберкульозу, однією з вимог до організації надання послуг є дотримання толерантного ставлення до пацієнтів відповідно до затвердженої у надавача медичних послуг програми протидії дискримінації та стигматизації хворих на туберкульоз та забезпечення конфіденційності відповідних медичних даних. Національні рекомендації стануть також в нагоді при підготовці зазначених програм.

Національні рекомендації будуть постійно доповнюватись новими термінами.

Джерело – сайт ЦГЗ МОЗУ