Віктор Ляшко: Психосоціальна підтримка громадян – наш головний фокус

Сьогодні, 8 лютого 2023 року, відбулося засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України.

У заході взяли участь прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, перша леді України Олена Зеленська, представники центральних органів виконавчої влади, великих міжнародних організацій, які реалізують системні проєкти у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

Виступаючи з промовою, перша леді зосередила увагу на:

  • зусиллях, які зараз кожен докладає по-максимуму (послуги у громадах, турбота бізнесів про психічне здоров’я співробітників тощо);
  • важливості налагодження міжсекторальної системи координації та реагування у кризових і надзвичайних ситуаціях;
  • важливості функціонування усього, що уже створено, у сфері психічного здоровʼя та психосоціальної підтримки і що ще лише буде напрацьовано, у великій єдиній системі;
  • комунікаційній стратегії, яка допомагатиме в реалізації поставлених цілей (боротьба зі стигмою, інформування людей про техніки самодопомоги тощо.

«Нині ціна слова, навіть випадкової розмови, є дуже великою. Слово може як погіршити стан людини після пережитої травми, так і підтримати її. Думаю, кожен із нас це відчув неодноразово. Ось чому всі, хто спілкується з людьми, незалежно від професії, – мають володіти навичками піклування про свій психологічний стан і вміти пояснити іншим, як це зробити. Це і є одним із завдань нашої Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яка має зробити психологічну допомогу не менш доступною і повсюдною, ніж медична», – звернулася до присутніх Олена Зеленська.

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко, зокрема, зазначив, що під час минулої зустрічі були опрацьовані результати аудиту потреб громадян у послугах з охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, а також релевантний міжнародний досвід. Ці результати були передані міністерствам на опрацювання та формування пропозицій до карти пріоритетних проєктів, які б відповідали цим потребам.

За словами дружини Президента України, актуальне завдання нині – пояснити співвітчизникам, чому варто звертатися до фахівців із психічного здоров’я, не боятися психологічної підтримки, не соромитися її, а також прокласти для них маршрути допомоги і навчити самодопомоги. Фактично, це означає створити в Україні нову культуру ставлення до ментального здоров’я.

Сьогодні ж виконавча директорка ГО «Безбар’єрність» Оксана Збітнєва представила аудит ресурсів послуг у сфері психічного здоров’я – які потужності має кожне міністерство, як вони використовуються, які є прогалини, а також візію системи надання допомоги. Вона сформована з урахуванням запитів, виявлених під час аудиту потреб, та на основі найкращих світових практик, які вивчалися.

«Аудит ресурсів міністерств, якому приділимо значну увагу сьогодні, це намагання відвертої розмови про наші больові точки. Аби розуміти і визначити, куди “заземляти” конкретні рішення, щоб це ефективно управлялося, і щоб це мало результат, на який ми всі очікуємо», – сказав Віктор Ляшко.

Міністр також додав, що охорона психічного здоровʼя – це новий для нас всіх процес. Він потребуватиме точних управлінських рішень (для них уже будуть відправні точки), але також надважливими будуть нові знання та навички, які напевно має опанувати кожен.

«Наше завдання – дати людині доступ до цих знань і навичок, якими вона може самостійно користуватися (наприклад, техніки самодопомоги), і дати ті сервіси та послуги, які допомагатимуть людині піклуватися про себе в точках її контакту з державою, і зі світом загалом (під час навчання, на роботі тощо), – пояснив очільник МОЗ. – Йдеться насамперед про величезну армію першої лінії контакту, а це – лікарі і медсестри, офіцерський склад ЗСУ, прикордонники у пунктах пропуску, освітяни, поліцейські та рятувальники, працівники соціальної сфери, велика армія державних службовців, і звісно ж – роботодавці. Одним словом – усі, хто працює у парадигмі “людина – людина”».

МОЗ України представило рекомендації до Плану заходів на 2023-2025 роки з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року, затверджену розпорядженням КМУ від 27.12.2017 № 1018-р. Міністерство має опрацювати пропозиції до нього спільно із зацікавленими ЦОВВ та партнерами до 28.02.2023 р.

На засіданні також була презентована комунікаційна стратегія, розроблена агенцією Banda.

Психічне здоровʼя формується і зазнає впливу не у медичному закладі, а в точках наших контактів зі світом протягом усього життя (на роботі, під час навчання тощо). Тож, як зазначив Віктор Ляшко, головний фокус має бути на психосоціальній підтримці громадян, а головний лікарський препарат у ній – комунікація. І сьогоднішнє засідання стало ще одним кроком до наближення сервісів та послуг у сфері психічного здоровʼя до людини.

Нагадаємо: Всеукраїнська програма ментального здоров’я, ініційована Оленою Зеленською, передбачає створення власної, української, моделі системи охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яка вбере найкращі світові й вітчизняні практики. Її завдання полягає також у формуванні серед українців звички піклуватися про своє психічне здоров’я, щоб знайти в собі приховане джерело сили у складні часи. Розробку та впровадження програми координує Міністерство охорони здоров’я України у тісній взаємодії з українськими та іноземними фахівцями. Ініціатива реалізується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Аудит ресурсів послуг у сфері психічного здоров’я та розробка комунікаційної стратегії стали можливими завдяки щирій підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).