Медичні відходи. Правила поводження.

Термін «медичні відходи» включає в себе такі види відходів, які утворюються внаслідок медичного обслуговування у закладах, що мають ліцензію на діяльність з медичної практики. В Україні поводження з медичними відходами регламентується наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.06.2015 №325 «Про затвердження Державних санітарно – протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами»  зі змінами внесеними наказами МОЗ України:

– від 06.09.2022 №1602 «Про затвердження Змін до Державних санітарно – протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами»;

– від 14.11.2022 №2075 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 06 вересня 2022 року №1602».

Ці правила і норми  встановлюють загальні вимоги до поводження з медичними відходами в закладах охорони здоров’я та фізичними особами-підприємцями, які зареєстровані в установленому законом порядку та одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

Для організації поводження з відходами і щоденного контролю у закладі керівник призначає відповідальну особу.

Працівники не допускаються до виконання робіт з відходами без проведення навчання та проходження попереднього (при прийомі на роботу) та періодичних медичних оглядів відповідно до вимог законодавства України.

Медичні відходи можуть створити небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров’я людини. В зв’язку з цим медичні відходи поділяються на такі категорії:

категорія A – побутові відходи (безпечні відходи);

категорія B – епідемічно (інфекційно) небезпечні відходи;

категорія C – токсикологічно небезпечні відходи;

категорія D – радіологічно небезпечні відходи.

Працівники, які контактують з медичними відходами, забезпечуються захисним взуттям  та засобами індивідуального захисту, а саме:

–   рукавичками захисними (захист від інфекційних агентів та хімічних речовин);

– фартухом захисним (водонепроникний, захист від інфекційних агентів та хімічних речовин);

–  медичними (хірургічними) масками.

Система поводження з відходами  складається з таких етапів:

–    сортування відходів;

–    нейтралізація або дезактивація відходів (за потреби);

–    збирання відходів;

–    маркування відходів;

– перенесення відходів у корпусні/міжкорпусні (накопичувальні) місця тимчасового зберігання в межах закладу (за потреби);

–    оброблення або знешкодження відходів (за потреби та в разі наявності Ліцензії у закладу);

–   транспортування відходів до об’єктів поводження з відходами, окрім відходів категорії D, поводження з якими регулюється законодавством України щодо поводження з радіоактивними відходами і нормами радіаційної безпеки.

Звертаємо увагу, що забороняється обробляти інфекційно небезпечні відходи категорії В дезінфекційними хімічними розчинами, окрім відходів –  препаратів крові та біологічних рідин, у тому числі рідких біологічних відходів віваріїв, отриманих від хворих на особливо небезпечні або небезпечні інфекційні хвороби.

Основними методами оброблення відходів категорії В  є:

– обробка насиченим водяним паром під тиском за допомогою парових стерилізаторів (автоклавів);

–  інсинерація медичних відходів – процес спалювання медичних відходів у спеціальній печі (інсинераторі);

–  кремація медичних відходів –  процес спалювання органічних медичних відходів у спеціальній печі (крематорі);

–  шредеризація відходів – подрібнення відходів на шматочки за допомогою спеціального пристрою (шредера).

Необхідно знати: використаний медичний інструмент (гострі предмети: голки, шприці, скальпелі та їх леза тощо) та інші інфіковані відходи несуть потенційну загрозу  розповсюдження збудників інфекційних хвороб як в лікарняному середовищі, так і поза його межами. Хімічні та радіоактивні медичні відходи можуть забруднювати навколишнє середовище, що  в кінцевому підсумку негативно впливає на здоров’я людини.

Отже, підвищення інформованості керівників та працівників закладів, де утворюються та тимчасово зберігаються медичні відходи, впровадження в практику безпечних механізмів поводження з ними , мінімізує негативний вплив медичних відходів на життя і здоров’я населення та довкілля.