Проєкт Стратегії розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року буде фіналізований до кінця першого кварталу

Під керівництвом міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка за участі голови комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького, заступника Керівника Офісу Президента України Юлії Соколовської, міністра Кабінету Міністрів України Олега Немчінова, голови Національної служби здоров’я України Наталії Гусак відбулось засідання Колегії міністерства охорони здоров’я України. Учасники обговорили основні засади Стратегії розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року, розробленої на виконання Указу Президента України № 369/2021 від 18.08.2021, та стан контрактування закладів охорони здоров’я на 2023 рік.

«Збройна агресія рф поставила кожного з нас перед новими викликами. Медична сфера продемонструвала стійкість та спроможність надавати медичну допомогу пацієнтам навіть в надскладних умовах. Однак, вже зараз ми маємо думати і про наше життя після перемоги. Мета сьогоднішнього обговорення Стратегії розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року — поєднати пріоритети мирного життя та виклики війни таким чином, аби забезпечити українцям доступ  до якісної, доступної та безоплатної медичної допомоги», — зауважив Віктор Ляшко.

Мета Стратегії — забезпечити функціонування системи охорони здоров’я таким чином, аби були створені всі умови для того, щоб кожна людина мала можливості подбати про своє здоров’я, підтримувати, зберігати його та отримувати найвищий доступний рівень медичної допомоги, незалежно від обставин.

Присутні погодили такі ключові подальші кроки:

  • прийняти базову структуру Стратегії розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року за основу, яка включає 3 стратегічні цілі, 11 оперативних цілей та 137 завдань;
  • подати пропозиції щодо визначення оперативних завдань для Плану реалізації Стратегії на 2023 рік, з розумінням, що на трирічні плани виконання стратегії відбудеться перехід, коли країни перейде від економіки воєнного часу на планову економіку з трирічною бюджетною декларацією.

Окремим питанням на колегії було розгянуто стан укладення договорів про медичне обслуговування за програмою медичних гарантій у 2023 році. В поточному році бюджет програми складає понад 142 млрд грн. Крім цього, обговорили можливість запровадження стратегічних закупівель за програмою медичних гарантій на 2024 рік.

Нагадаємо, 27 грудня 2022 року уряд ухвалив порядок реалізації Програми медичних гарантій (ПМГ) на 2023 рік, що інтегрована у військові реалії та сфокусована на потребах пацієнтів, викликаних війною.

 Джерело – сайт МОЗУ