Профілактичні щеплення у воєнний час

Повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну загрожує здоров’ю і життю кожного українця. Однією із складових цієї загрози є інфекційні хвороби, які активно поширюються в умовах війни.

Масова міграція населення, скупчення людей в укриттях та прихистках, підвищений ризик травмування, антисанітарні умови, в яких перебувають люди під час війни, недоступність та недостатність медичної допомоги, відсутність доступу до якісної води та продуктів харчування, ослаблення імунітету на фоні постійного стресу сприяють поширенню інфекційних хвороб.

Найбільш уразливими в цих умовах є діти й дорослі¸ які своєчасно не отримали вакцинацію або ревакцинацію проти інфекцій, визначених національним Календарем профілактичних щеплень.

Найдієвішим, найбезпечнішим та економічно ефективним засобом боротьби з інфекційним хворобами є імунопрофілактика, а саме своєчасне та у повному обсязі проведення профілактичних щеплень.

За підсумками 2022 року показники виконання плану профілактичних щеплень в Харківській області є незадовільними. Значно знизилися темпи охоплення щепленнями проти кору, паротиту, краснухи дітей у віці 1 та 6 років; проти дифтерії, кашлюку та правця (до року, 18 місяців, 6 та 16 років відповідно); по всіх цільових групах (до року, 18 місяців, 6 та 14 років) проти поліомієліту. Рівень охоплення щепленнями проти вірусного гепатиту В дітей віком до року залишається низьким у порівнянні з рівнями охоплення цієї вікової групи проти дифтерії та поліомієліту. Вкрай на низькому рівні охоплення щепленнями проти дифтерії та правця дорослого населення.

Незадовільна ситуація з імунопрофілактики, що склалась, становить загрозу для кожного, хто не отримав щеплення, в частині виникнення інфекційних захворювань, та для громадськості в цілому, в частині ризику їх епідемічного поширення.

Своєчасне проведення щеплень є запорукою попередження захворювання або виникнення тяжких форм перебігу таких інфекцій як туберкульоз, дифтерія, правець, поліомієліт, кір, краснуха, кашлюк, епідемічний паротит, гемофільна інфекція, вірусний гепатит В, а також COVID-19.

У зв’язку із цим мешканцям, що постійно проживають на визначених територіях та внутрішньо переміщеним особам радимо подбати про себе і своїх дітей та звернутись до закладу охорони здоров’я за місцем проживання з метою отримання профілактичного щеплення. Для отримання щеплення внутрішньо переміщеним особам не потрібно укладати нову декларацію, достатньо звернутися до найближчого закладу первинної медичної допомоги і безоплатно отримати щеплення. Всі дані про вакцинацію будуть внесені до електронної системи охорони здоров’я. Якщо ви маєте порушення Календаря щеплень, вакцинація буде проведена з дотриманням мінімальних інтервалів та відповідно до вимог наказу МОЗ України від 16.09.2011 №595. Слід пам’ятати, що під час одного візиту до лікаря можливе одночасне введення декількох вакцин.

Харківська область станом на 01.02.2023 забезпечена у повному обсязі імунобіологічними препаратами проти інфекцій, визначених у національному Календарі профілактичних щеплень.

Не відмовляйтеся від рутинних щеплень, якщо вам їх запропонують, захистіть себе та свою дитину принаймні від хвороб, яким можна запобігти вакцинацією.