Онкологія та алкоголь: факти, які потрібно знати всім

Щорічно у лютому відзначається Всесвітній день боротьби проти раку.

До факторів, які провокують розвиток онкологічних пухлин, відноситься й алкоголь (етиловий спирт, етанол).

Етанол – це токсична психоактивна речовина, яка, згідно з класифікацією  Міжнародної агенції по вивченню раку, відноситься до канцерогенних речовин 1 групи – найбільш небезпечних.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) алкоголь є причиною щонайменше 7 видів раку: колоректальний рак, рак молочної залози, ротової порожнини, глотки (горла), гортані (голосового апарату), стравоходу, печінки.

ВООЗ зазначає, що Європейський регіон займає перше місце у світі за рівнем споживання алкоголю та часткою населення, яке споживає алкогольні напої. У країнах Європи вживання алкоголю є другою причиною розвитку онкологічних захворювань після тютюнопаління. У 2018 році вживання алкоголю стало причиною близько 180 000 випадків раку та близько 92 000 випадків смертей від раку. Найбільш розповсюджені локалізації раку, пов’язаного з вживанням алкоголю – рак молочної залози та рак ободової і прямої кишки. Ці форми раку складають 58% всіх алкогольасоційованих форм раку, летальність від них становить близько 50%.

Закономірно, що при збільшенні кількості та частоти вживання алкоголю суттєво зростає й ризик розвитку раку. Разом з тим ВООЗ звертає увагу, що на сьогодні існують найновіші наукові дані, які свідчать про те, що половина всіх випадків раку, пов’язаних із вживанням алкоголю, викликані споживанням малих та помірних доз алкоголю – менше 1,5 л вина, або менше 3,5 л пива, або менше 450 мл міцних алкогольних напоїв на тиждень. Із споживанням алкоголю в таких кількостях пов’язані більшість алкогользалежних випадків раку молочної залози у жінок, найбільший тягар якого спостерігається у країнах Європейського союзу.

Експерти ВООЗ наголошують, що не існує безпечного рівня вживання алкоголю по відношенню до захворювання на рак незалежно від типу алкогольного напою, його ціни та якості.

Загальновідомим є факт, що куріння також провокує онкологічні захворювання, особливо рак легень. Але у людей, які і курять, і споживають алкоголь, ризик розвитку раку ротової порожнини, носоглотки, гортані та стравоходу у 30 разів вищий, ніж у тих, хто лише курить або лише вживає алкоголь.

«Щоб бути здоровим, потрібні власні зусилля, постійні і значні. Замінити їх не можна нічим», – ці слова Миколи Амосова повинні стати для кожного фундаментом здорового способу життя і запорукою активного довголіття.