Про антирабічну допомогу

У поточному році  населення області менше зверталося за антирабічною допомогою (у порівнянні з минулим роком на 14,1%). В області зменшилась кількість населення, у сільській місцевості на деокупованих територіях ще існують складнощі в отриманні медичної допомоги.

Зросла питома вага постраждалих від безпритульних тварин до 32,1% проти 22,9% у 2022 році.

За минулий  рік за медичною допомогою у лікувально-профілактичні заклади з приводу ушкоджень нанесених тваринами звернулось 1674 особи, з яких 47,5 % (795 осіб) складають  мешканці м. Харків. Найбільший відсоток ушкоджень отримано від собак (1210 осіб) та кішок (432 особи). Серед постраждалих, які звернулись за антирабічною допомогою, отримали ушкодження від тварин, які мають власників 1263 особи, від безпритульних тварин – 384, від диких тварин та щурів – 27. Але 60,9 % тварин, які мають власників, за недбалості останніх не були щеплені проти сказу. На сьогодні, щеплення проти сказу постраждалим від укусу тварин залишаються єдиним та надійним методом захисту від цієї хвороби.

Серед тварин сказ продовжує циркулювати – у 2022 році було зареєстровано 5 випадків сказу проти 25 у 2021 році. Таке суттєве зниження обумовлено не скільки епізоотичною ситуацією, скільки неможливістю доставити на дослідження тварину, яка пала. Тому слід зберігати насторогу щодо причини загибелі тварини, чи на початку захворювання агресивної поведінки.  Особливо уважно слід відноситись та не ігнорувати контакти домашніх улюбленців з дикими хижими тваринами, зокрема лисицями, які через бойові дії мігрують та можуть наближатися до приватних домоволодінь. У поточному році випадків сказу тварин зареєстровано не було.

Нагадуємо, що після нанесення пошкоджень  твариною, навіть якщо вона «знайома», або «не виглядала хворою», слід убезпечити себе, звернувшись за кваліфікованою медичною допомогою. Велике значення мають випадки, коли є можливість встановити ветеринарне спостереження за твариною, яка нанесла ушкодження, – кваліфікований фахівець може оцінити стан самої тварини відразу після оповіщення про випадок укусу.

Питання призначення антирабічного лікування вирішується тільки кваліфікованим лікарем. Курс щеплень треба розпочати якомога раніше та виконувати умови – не переривати самостійно, додержуватись схеми щеплень.