Відбулася презентація ключових аспектів впровадження проєкту USAID «Інновації для подолання епідемії ВІЛ»

На щотижневій апаратній нараді Міністерства охорони здоров’я директор проєкту Володимир Курпіта презентував проєкт USAID «Інновації для подолання епідемії ВІЛ». Міністерство та Центр громадського здоров’я є ключовими національними партнерами проєкту.

«Наша мета — посилити зусилля України у подоланні епідемії ВІЛ шляхом покращення програм профілактики та лікування ВІЛ для представників ключових та пріоритетних груп. Ми першими в Україні впроваджуємо моделі диференційованого надання послуг з ВІЛ, орієнтовані на потреби клієнтів. Наразі — з 17-ма неурядовими організаціями в 15 регіонах України», — наголошує Володимир Курпіта.

Основними завданнями проєкту є:

  • Зміцнення комплексу заходів протидії ВІЛ за допомогою моделей надання диференційованих послуг для профілактики, тестування та взяття під медичний нагляд людей, які живуть з ВІЛ.

  • Зміцнення потенціалу неурядових організацій для впровадження та забезпечення сталого надання диференційованих послуг у сфері протидії ВІЛ.

  • Створення сприятливої нормативної бази для розширення доступу до послуг у сфері протидії ВІЛ, які базуються на дотриманні прав людини та орієнтовані на клієнта.

За перший рік впровадження проєкту 4625 людей протестовано на ВІЛ, виявлено 129 позитивних результатів та 120 осіб розпочали антиретровірусну терапію (АРТ). Упродовж другого року реалізації проєкту 250 клієнтів розпочали АРТ.

З початком повномасштабної війни завдяки проєкту майже 10 тисяч людей, які живуть з ВІЛ, отримали послуги невідкладної допомоги під час війни, а 4 тисячі з них змогли не переривати життєво важливе лікування (АРТ). Уже цьогоріч проєкт виділив 1 473 400 гривень для закупівлі обладнання неурядовими організаціями, щоб вони могли забезпечувати безперервне надання послуг.

З жовтня 2022 року проєкт повернувся до первинної задачі розвитку програми тестування на ВІЛ. Наразі пріоритетними напрямами для проєкту є:

  • Погодження гнучких моделей надання диференційованих послуг за результатами сегментації клієнтів та визначення найефективніших модальностей тестування.
  • Посилення спроможності неурядових організацій щодо впровадження нових пакетів послуг на підставі потреб клієнтів.
  • Дослідження перепон для впровадження гнучких пакетів послуг на регіональному рівні.
  • Відновлення медичних послуг для населення, яке постраждало від війни.

Під час презентації було обговорено стратегічно важливі питання взаємодії між проєктом та Міністерство охорони здоров’я.

Довідка: 

Проєкт «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» впроваджують Пакт, FHI360 та AFEW-Україна за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR).

 Джерело – сайт МОЗ України